کارآموزی چیست؟
کارآموزی فرایندی است که یک کاراموز به وسیله یک فعالیت تمام وقت یا پاره وقتی که به هدف تحصیلی اش مرتبط میشود ، مشغول میشود که میتواند رایگان و غیررایگان باشد و همچنین استخدامش موقتی میباشد. (ولز و گینر -2015 )
کارآموزی مقدمه خوبی برای ورود به دنیای حرفه ای بازار کار میباشد. معمولا فرایند کارآموزی از آنجایی شروع میشود که شما به یک شرکت یا سازمان یا واحد اقتصادی درخواست پذیرش میدهید که جهت کارآموزی، وارد شرکت شوید و توسط یک فرد مجرب درون شرکت آموزش ببینید.
کارآموزی به عنوان یک مکانیسم موثر برای هموارسازی انتقال جوانان بین مرکز آموزشی (دانشگاه ) و دنیای کار و منابع انسانی شناخته شده است. مجموعه متنوعی از تحقیقات نشان می دهد که تکمیل یک دوره کار آموزی می تواند نتایج کلی بازار کار را برای جوانان بهبود بخشد و صنعت گردشگری را رونق بخشد
به عنوان کسی که تجربه ی یک فرد متخصص را ندارید و یا صرفا تحصیلات آکادمی مربوط به آن حوزه کاری را فراگرفته اید، در ابتدای دوره ی کاراموزی حتما با چالش های زیادی روبه رو خواهید شد.
دوست من ، چه شما کارآموز باشید و چه کارفرما در این مقاله جامع و کامل از وبسایت کارمان سعی داریم موارد و نکات مهمی را که درباره ی کاراموزی باید بدانید ، را باهم بررسی کنیم و به سوالات زیر پاسخ دهیم :
1-کارآموزی چیست ؟ 2- کارآموزی چه مزایایی برای کارآموز دارد ؟ 3- کارآموزی چه مزایایی برای کارفرما دارد ؟
فواید کارآموزی برای کارآموز
کارآموزی را میتوان راهی دانست که هم در بهترین و هم در بدترین حالت خود برای شما ارمغانی به همراه دارد. یعنی اگر شما را به اهدافی که برای آنها وارد این دوره کارآموزی شده بودید برساند ، که بسیار عالی خواهد بود. ولی اگر با تصوراتتان تفاوت زیادی داشت و راهی نبود که دیگر تمایل به ادامه ی آن را داشته باشید ، همچنان برایتان مفید است. چرا که حالا میدانید باید به دنبال شغلی متناسب با شرایط و علایق خود باشید.در حالی که میتوانید از تمام دستاورد های این دوره کارآموزی نیز بهره مند شوید.
در این قسمت برخی از مزایایی که با گذراندن دوره کارآموزی به آن میرسید را باهم بررسی میکنیم.
1- کسب تجربه
میتوان کارآموزی را بی درد سر ترین و کم ریسک ترین راه برای کسانی دانست که قصد کار و یادگیری به صورت حرفه ای و تمام وقت در آن حوزه را دارند. چرا که با مسئولیتی بسیار کمتر از یک کارمند در آن شرکت ، شما به عنوان یک کارآموز به تجربه های کلیدی دست پیدا میکنید ، بدون اینکه بابت کسب آنها بهای سنگینی پرداخت کنید. همیشه حمایت و کمک راهنمای خود را دارید و میتوانید برای اقدامات خود از آنها مشورت بگیرید.
2- کسب دانش
یکی از بهترین راه ها برای کسب دانش مرتبط با حرفه و کاری که به آن علاقمند هستید ، میتواند گذراندن دوره ی کارآموزی باشد. دانش تئوری پیش نیاز کار حرفه ای و فنی است. ولی آنچه شما از ریزه کاری های شغل مورد نظرتان باید بدانید در دوره های کارآموزی خود را بروز میدهد.
باید توجه کنید در هر کاری وارد میشوید سعی کنید از هر کسی که میتوانید چیزی هرچند کوچک بیاموزید. مجموع این اندوخته ها بعدها بسیار با حائز اهمیت میشود.
انواع مختلفی از کارآموزی ها در صنف ها و گرایش های متفاوت وجود دارد . از متداول ترین حوزه های کارآموزی میتوان به حوزه وکالت و پزشکی اشاره کرد تا در حوزه کسب و کار مانند کارآموزی دیجیتال مارکتینگ و کارآموزی سئو و کارآموزی گرافیک و در حوزه مالی کارآموزی حسابداری و بورس و حتی کارآموزی فارکس که در نوع خود جدید بوده و علاقه مندان خاص خودش را دارد.
3- کسب رفتار و فرهنگ سازمانی
اگر شانس این را داشتید که به عنوان کارآموز وارد یک شرکت بزرگ شوید ، میتوانید با بررسی و توجه به رفتارهای سازمانی چیزهای زیادی یاد بگیرید که حتی اگر در آینده در آن شرکت به عنوان کارمند پذیرفته نشدید ، در عوض اندوخته های این چنینی کم نخواهید داشت.
همینطور اگر برای کارآموزی وارد شرکت کوچکتری شدید که فکر میکنید شانس بالا تری در استخدام در آنجا را دارید، آگاهی به رفتار و فرهنگ سازمانی آنها شمارا نسبت به سایر رقبایتان در پذیرفته شدن به عنوان همکار بالا میبرد.
گاهی تعمیم برخی رفتارهای سازمانی نظیر نظم ، احترام ، فرهنگ مشورت کردن ، یاری رسانی بین کارکنان و بسیاری موارد دیگر برای زندگی فردی شما میتواند دستاورد بزرگی باشد. چون برای مدتی با این فرهنگ کار کرده و با آن خو گرفته اید حالا اجرای آنها در زندگیتان نیز میتواند مستمر باشد.
4- مسئولیت در نقش ها و تنوع های کاری
تنوع کار در دوران کارآموزی یک امر طبیعی است و معمولا با آگاهی و برنامه ریزی شده دامنه و حوزه کاری شما شامل تغییر خواهد شد. ممکن است در آغاز کارآموزی، در بخش فروش سازمان مشغول به یادگیری باشید اما بعد از آموزش این قسمت به بخش دیگری منتقل شوید.
قبول یا واگذاری مسئولیت در موقعیت های مختلف شغلی به عنوان یک کارآموز شما را با جنبه های مختلف یک شغل آشنا میکند. چالش های آن را مقایسه کرده و برای روبرو شدن با سطوح بالاتر و چالش های بزرگتر آماده میشوید.
5- شبکه سازی
در روابط کاری یکی از عوامل مهم در رشد و توسعه شغلی، شبکه سازی میباشد که اگر شما در موقعیت کارآموزی باشید میتوانید فرصت های زیادی جهت آشنایی و پیوند زدن خود با دیگران را داشته باشید.ایجاد روابط کاری مفید در آینده میتواند به شما در داشتن پروژه های مشترک مناسب کمک زیادی کند . قرار گرفتن در حلقه های روابط کاری میتواند شما را با تیم های دیگری نیز آشنا کند.
همیشه سعی کنید که در محیط کارآموزی رابطه گرمی با کارکنان داشته باشید و به هم در پیشرفت کمک کنید. به این نکته توجه کنید که رفتار مناسب شما میتواند مزیت های بیشتر از یک ترفیع یا موقعیت شغلی برایتان داشته باشد. با یاری رساندن به هم تیمی ها و کارکنان دیگرشما پیوندان با شاخه های اصلی سازمان یا شرکت مورد نظرتان را تقویت کرده اید.
در زندگی کاری یکی از عوامل مهم در رشد و توسعه شغلی، شبکه سازی میباشد
6- شناخت نیاز کارفرما برای استخدام
در دوره کارآموزی، کارآموز در وهله اول به این نتیجه میرسد که کارفرما چه اهداف و نیازی میتواند داشته باشد. عموما افرادی که در مدرسه و یا دانشگاه به تحصیل مشغول اند، با کارفرمایان و بازار کار ارتباط زیادی ندارند و این فاصله بین این دو سبب تعارض و ناهمانگی هایی میشود. دوره کارآموزی فرصت خوبیست که با خصوصیات یک کارفرما آشنا شده و با چالش برطرف کردن نیاز کارفرما درگیر میشوید.
7-شناخت بازار کار برای ایجاد کسب و کار
فرض کنید در رشته مهندسی مشغول به تحصیل بوده اید و بر فرض بهترین دانشجوی دانشکده خود بوده اید و بهترین معدل هم داشته اید و بر فرض هم قصد دارید کسب و کاری در حوزه فنی مهندسی خود ایجاد کنید . سوالی که در بحث ایجاد کسب و کار مطرح میشود این است که آیا محصول پیشنهادی من در بازار خریدار دارید یا نه ؟ آیا جامعه هدف من نیاز به محصول من دارد یا خیر ؟ ایا محصول من نسبت به محصولات بازار ، مزیت رقابتی خاصی دارد یا خیر ؟ اینها همه سوالات مهم و کلیدی میباشد که هر فردی قصد بر ایجاد کسب و کار را دارد را باید از خودش بپرسد و شما زمانی میتوانید به سوالات پاسخ دهید که تجربه کار و شاگردی را در حوزه مد نظر داشته باشید. کارآموزی فرصت طلایی برای بدست اوردن شنخات و آگاهی نسبت به نیاز بازار مورد نظر شماست.
7- ایجاد رزومه
همیشه یکی از مهمترین دغدغه دانشجویان و جوانان نداشتن رزومه است . کارآموزی میتواند اولین فرصت شغلی شما باشد و همچنین میتواند اولین رزومه کاری را برای شما داشته باشد. پس حواستان باشد که به چه شرکت و ارگانی میروید تا رزومه خوبی برای خود ایجاد کنید. این جمله بدین معنا نیست که حتما در یک شرکت بزرگ مشغول به کارآموزی شوید زیرا با اشتغال در یک شرکت بزرگ نسبت به اشتغال در کسب و کاری نوپا، توسط کارفرما کمتر دیده میشوید و از جهتی دیگر، استخدام شما در یک شرکت بزرگ، سخت تر از یک شرکت کوچک میباشد.
در نتیجه میتوان با انتخاب بهترین گزینه برای کاراموزی ، گزینه ی معقولانه ای است که فرصت برای یادگیری بیشتر برای شما را فراهم کند.
8- بالارفتن شانس استخدام
تحقیق های متعددی نشان میدهد که کاراموزی ، احتمال استخدام افراد را بالا میبرد ، رضایت شغلی بهتر و درامد بالاتری به ارمغان می آورد و سبب بهبود مهارت های اجتماعی و ارتباطی میشود.
8- محک زدن دانش خود
خیلی از مواقع دروس و دانشی که شما در محیط آکادمیک فراگرفته اید، با کاربرد آنها در صنعت و بازار کار فاصله دارد. کارآموزی فرصت خوبیست برای اینکه بتوانید دانشی که در اختیار دارید را محک بزنید و تجربه هایی که کارفرما دارد را فرا گیرید. به عنوان مثال اگر کاربرد یک ابزاری در صنعت را فرا گرفته اید، اما تا وارد کارگاه نشوید نمیتوانید با آن ابزار کار کنید و به هدف خود برسید زیرا طریقه استفاده از ابزار، خود حرفه ای است که نمیتوان به لحاظ تئوری یاد گرفت.
هدف کارآموزان برای کارآموزی
برای یافتن اهداف دانشجویانی که قصد بر انجام کاراموزی را دارند ، مصاحبه ای از 43 نمونه از دانشجویان یک دانشگاهی واقع در امریکا انجام شد و نتیجه (اهداف دانشجویان بر انجام کاراموزی به ترتیب اولویت ) به شرح زیر است :
- تجربه کار در یک محیط کار واقعی
- بدست اوردن دانش در مورد زمینه تخصصی شرکت
- آشنایی با کاربرد آموخته های خود در محیط آکادمیک
- ساختن روابط جدید
- بدست اوردن تجربه
برای محقق جالب بوده است که بحث مالی چندان برای کاراموزان ، موضوع بااهمیتی نبوده است و تنها انتظاری که داشته اند این بوده است که هزینه حمل و نقل به شرکت ، تامین شود.
مزایای کارآموزی برای کارفرما
1-استخدام افراد شاخص
پیشروترین شرکت ها نظیر گوگل ، اپل ، تسلا و … در بخش منابع انسانی خود یک بخشی با نام Internship را دارا هستند که بتوانند نیروهای جوان را درقالب کارآموز در سازمان خود جذب کرده و پس از طی کردن دوره های کارآموزی کارآموزان بتوانند بهترین افراد را جذب کرده و دیگر دغدغه منابع انسانی خود را نداشته باشند. یادمان باشد یک شرط مهم پویایی یک کسب و کار و نوآور بودن آن ، ارتباط با افراد جوان و تازه نفس میباشد.
2-ایجاد وفاداری و کاهش نرخ ریزش پرسنل
هنگامیکه افراد از طریق کارآموزی وارد ارگان یا شرکت میشوند ، با فرهنگ سازمانی و ارزش های سازمان مطابقت یافته و گویی ان فرد پرورش یافته شرکت میشود لذا این افراد خود را متعلق به شرکت میدانند و این تعلق خاطر میتواند نرخ ریزش پرسنل را تا حد زیادی کاهش دهد.
از آنجایی که پیداکردن نیروی انسانی وفادار و با کیفیت برای سازمان ها مشکل است لذا ایجاد فرایند کاراموزی برای شرکت ، مزیتی در حوزه منابع انسانی برای شرکت فراهم میکند.
3- کاهش هزینه نیروی انسانی
معمولا برای کسب و کارهای خدماتی ، بیشترین هزینه مربوط به هزینه نیروهای انسانی است بنابراین بحث کارآموزی برای کسب و کارهای خدماتی از این نظر اهمیت بالایی دارد که میتواند برای کارفرمایان ، هزینه ها را تا حدت خوبی کاهش دهند . اما چگونه ؟
یک سری از هزینه ها ، هزینه های مستقیم هستند همانند دستمزد نیروی انسانی که با ورود کارآموز به سازمان ، این موضوع کاهش پیدا میکند. از طرف دیگر هزینه هایی همچون هزینه جذب و ریزش پرسنل ، هزینه آموزش هم هزینه های محسوسی برای کارفرما محسوب میشود که با پرداختن به بحث کارآموزی توسط کارفرما ، این هزینه ها به طور موثری کاهش پیدا میکند.
4- ایجاد برندینگ مثبت برای شرکت
از مزایای مهم کاراموزی برای شرکت ها و کارفرمایان ، امتیاز مثبت برندینگ میباشد و حفظ ارتباط با نیروی انسانی جوان و خلاق را میتوان از مزایای آن بر شمرد. اگر فرایند کارآموزی مستمر باشد همیشه جریان نیروی انسانی در شرکت وجود دارد و افرادی که در شرکت ها کارآموزی میکنند نمایندگان و سفیرانی هستند که خود معرفی کننده شرکت و برند کارفرمایی آن میباشند.
5-ارتباط و پویایی با جامعه
ایده های جدید و نوآوری ها و نگرش جدید را باید در جوان ها جست و جو کرد . ورود جوانان به سازمان میتواند طراوت و نشاطی تازه به روح سازمان ها بدمد.
برای کارآموزی کجا بریم ؟
یکی از دغدغه های متداول دانشجویان و جوانان این است که برای کارآموزی کجا بریم ؟
خب راه های متعددی وجود دارد از جمله میتوان به موارد زیر توجه کرد :
1- تماس با کارفرمایان و ارسال رزومه برای آنان
2- بررسی سایت های استخدامی و بررسی آگهی های کارآموزی
3- برگزاری رویداد و دعوت کارفرماها در دانشگاه و شبکه سازی با آنان
بیشتر بخوانید ؟ برای کارآموزی کجا بریم ؟
دوره های کاراموزی کارمان
در این میان مجموعه کارمان با بهره گیری از جدیدترین روش یادگیری ( آموزش دوال) با برگزاری دوره های آموزشی- کارآموزی در رشته های مختلف ، برای متقاضیان دوره های کارآموزی شرایطی را فراهم میکند که به تجربه های خوب کاری دست یابند . هر دوره ی کاراموزی کارمان به همراه پشتیبانی و منتورینگ تا انتهای دوره همراه خواهد بود و در پایان کارآموزان برتر جهت استخدام به شرکت ها و ارگان ها معرفی خواهند شد. در ضمن در پایان هر دوره ، مدرک پایان دوره کارآموزی هم به کارآموزان اعطا میشود.
نتیچه گیری
همانطور که پیش تر گفتیم یکی از بهترین راه های کسب تجربه ی کاری با کمترین میزان ریسک گذراندن دورهای کاراموزی است. امروزه با تخصصی شدن هرچه بیشتر کارها و تقسیم مسئولیت ها بین اعضای یک تیم کاری در میابیم که میتوانیم به راحتی در عنوان های کاری مختلف قدم گذاشته و دانش و تجربه ی خود را در این راه افزایش دهیم.
قدم نهادن در مسیر آموزش و کسب تجربه خواسته یا ناخواسته در آینده ی شغلی افراد تاثیر ویژه ای داشته و مختص به سن یا رشته ی تحصیلی خاصی نیست. ازین که تا پایان مقاله همراه ما بودید سپاس گزاریم.
مفید بود مرسی