برند یا نام تجاری
این واژه نخستین بار در سال ۱۵۵۲ مورد استفاده قرار گرفته است. واژه برند Brand ،از واژه آلمانی Brandr به معنای نشانه ای است که توسط آهن داغ ایجاد می شود گرفته شده است. برند یعنی نشان تجاری یک طرح یا نام که یک محصول یا خدمت با استفاده از آن از دیگران متمایز میشود. یعنی همان چیزی که مخاطب با دیدن یا شنیدن آن به یاد شرکت ارائه دهنده آن میفتد و به کسب و کار اعتبار میبخشد. برند و نشان تجاری های بازار از نظر قدرت و ارزش با هم متفاوت هستند.صاحبین کسب و کار ها در تلاش هستند تا برای برند خود ارزش آفرینی کنند و بتوانند با شخصیت سازی و هویت سازی برند با مخاطب ارتباط گیرند و مشتریان را به مشتریان وفادار تبدیل کنند. به بیانی دیگر برندینگ به معنای تصور ذهنی مشتری از خدمات و محصولات ارائه شده توسط کسبوکار است.
ویژگی های برند خوب
- به آسانی در یاد بماند.
- کوتاه باشد.
- در زبان های دیگر قابل تلفظ و ترجمه راحت باشد.
- مزایای استفاده از محصول را در خود داشته باشد.
- پیام محصول را به مشتری برساند.
- خصوص و یکتا باشد.
برندسازی چیست؟
برندسازی، مجموعه فرآیندهایی است که شما انجام میدهید تا نام برند را برای مشتریان معنی کنید و توضیح دهید. برند سازی با روش های مختلفی انجام میشود اما هدف غایی شناسایی وکسب و کار و آگاهی بخشی مردم نسبت به برند است.
نکات برند سازی
مطابق ماده 32 قانون ثبت علائم و اختراعات مصوب 7/8/2386، ثبت علامات ذیل ممنوع می باشد:
الف- نتواند کالاها و یا خدمات یک موسسه را از کالاها و خدمات موسسه دیگر متمایز سازد.
ب- خلاف موازین شرعی یا نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد.
ج- مراکز تجاری یا عمومی را به ویژه درمورد مبدا جغرافیایی کالاها یا خدمات یا خصوصیات آن ها گمراه کند.
د- عین یا تقلید نشان نظامی ، پرچم یا سایر نشان های مملکتی یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور ، سازمان های بین الدولی یا سازمان هایی که تحت کنوانسیون های بین المللی تاسیس شده اند، بوده یا موارد مذکور یکی از اجزاء آن علامت باشد ، مگر آن که توسط مقام صلاحیت دار کشور مربوط یا سازمان ذی ربط اجازه استفاده از آن صادر شود.
ه- عین یا به طرز گمراه کننده ای شبیه یا ترجمه یک علامت یا نام تجاری باشد که برای همان کالاها یا خدمات مشابه متعلق به موسسه دیگری در ایران معروف است.
و- عین یا شبیه آن قبلاَ برای خدمات غیر مشابه ثبت و معروف شده باشد مشروط بر آن که عرفا میان استفاده از علامت و مالک علامت معروف ارتباط وجود داشته و ثبت آن به منافع مالک علامت قبلی وارد سازد.
ز- عین علامتی باشد که قبلاَ به نام مالک دیگری ثبت شده و یا تاریخ تقاضای ثبت آن مقدم یا دارای حق تقدم برای همان کالا و خدمات و یا برای کالا و خدماتی است که به لحاظ ارتباط و شباهت موجب گمراهی شود.
انواع برندسازی
1- برندسازی مشارکتی (Co-Branding)
ارائه یک کالا یا خدمت با بیش از یک نشان تجاری با هدف تلفیق قدرت برندها و افزایش ارزش درک شده از سوی مشتری است. یعنی در زمان استفاده از برند مشترک شما هویت چند برند مختلف را با توجه به جنبههای مکمل آنها در کنار یکدیگر قرار میدهید تا در نتیجه هویت جدیدی که چیزی بیش از هر یک از برندهای تشکیلدهنده خود دارد را ایجاد نمایید.
در واقع هدف از برندسازی مشارکتی، ترکیب قدرت دو برند به منظور افزایش مصرف کنندگان ، مقاوم تر کردن و یا ترکیب خواص مختلف مرتبط با برندها در یک محصول واحد است. انتخاب شریک مناسب از اهمیت بسیاری برخوردار است. شما باید سعی کنید شریکی را انتخاب کنید که مشتریان شما پذیرای آن باشند. برای مثال میتوان به همکاری شرکت Dell و Intel اشاره کرد که در کامپیوترهای ساخته شرکت Dell از پردازندههای Intel استفاده شده است.
2- برندسازی دیجیتال
فرآیندهایی است که با استفاده از ابزارهای دیجیتالی، با هدف ایجاد برند و تقویت جایگاه برند نزد مشتریان در حوزه کسبوکار است. برندسازی دیجیتال، به عنوان ستون اصلی در روش های بازاریابی دیجیتال شناخته شده است. با استفاده از برندینگ دیجیتال، شما می توانید بسیاری از هزینه های سربار بازاریابی در روش های سنتی را کاهش داده و علاوه بر آن می توانید به مزیت های نهفته در بازارهای هدف، پیش از رقیبانتان دست یابید. این یعنی چابکی سازمان در خلق فرصت های بازار؛ که موجب می شود مخاطبان بازار هدف فراتر از چارچوب عملکردی محصولات و خدمات شما با برند شما ارتباط برقرار کنند و موجب افزایش میزان سودآوری شما می شود.
3- برندسازی شخصی Personal Branding
در تعریف ساده، استفاده از نام و اعتبار یک شخص حقیقی (یا حقوقی) یا در مواردی محدودتر یک گروه در مقاصد تجاری و اقتصادی به عنوان یک برند میباشد. به عبارت دیگر، فرآیندهای پیشرفت یک کسبوکار به وسیله نام و اعتبار یک شخص که مدیر یا صاحب اصلی آن مجموعه است. از نمونه های پرسونال برندینگ قوی در سطح جهان میتوان به میشل اوباما و رونالدو اشاره کرد و در بین شخصیت های ایرانی مهران مدیری یک نمونه برندسازی شخصی عالی است.
4- برندسازی کشوری
برندینگ ملی یا برند کردن یک کشور، فعالیت های ساده ای را جدای از جذب گردشگر معرفی می کند. اکنون کشورها شرکت هایی را استخدام می کنند تا به آن ها در راه اندازی کمپین های برندینگ پیشرفته با هدف جذب سرمایه گذاری های خارجی، تسهیل تجارت و بهبود حوزه رقابت در بخش خصوصی یا حتی ایمن سازی نفوذ ژئوپلتیکی کمک کنند. برندسازی ملی نشان میدهد چگونه یک ملت و نحوه ارتباط آنها با سایر کشور ها روی دیگر کشور ها تاثیر مثبت میگذارد برای مثال آلمانی ها به قانون مندی، ژاپن به سخت کوشی و استرالیایی ها به خونگرمی و مهربانی معروف هستد و این تعاریف حاصل زحمت چندین ساله این کشور ها برای ایجاد برندسازی برای سرزمین خود، هستند.
سخن آخر
برند به مشتریان شما میگوید که چه انتظاری از محصولات و خدمات شما داشته باشند. برند شما، در واقع شخصیت فعلی شما است.برندسازی هویت کسب و کار شماست آن را جدی بگیرید و برای ساخت آن دقت لازم را بکار ببرید. همچنین بخوانیم:
بدون دیدگاه