مهارت های مورد نیاز یک فریلنسر حرفه ای
فریلنسر بودن چیزی است که در کلمه، شغلی بسیار ایده آل به نظر می رسد.چه کسی است که دوست نداشته باشد رئیس خودش باشد، ساعات کاری آزاد داشته باشد، طبق شرایط خودش کار کند و نهایت سبک زندگی کاری منعطفی را تجربه کند.
درست است که در نگاه اول مزیت های فریلنسری جلب توجه میکند، اما باید به این موضوع که برای یک فریلنسر بودن و در این جایگاه ماندن و پیشرفت کردن به چه مهارت هایی احتیاج است ، نیز توجه ویژه ای کرد.
استخدام شدن به عنوان یک کارمند با دامنه کاری مشخص به فرد این اطمینان خاطر را میدهد که چیزی فرا تر از آنچه برای آن استخدام شده است را از او انتظار ندارند.گاهی برای وی دوره های آموزشی در نظر میگیرند و یا خود کارفرما به او آموزش میدهد. هرچند که همیشه داشتن مهارت بیشتر در زمینه های مختلف یک مزیت محسوب میشود، اما عدم آن ، جایگاه فرد استخدام شده را به خطر نمی اندازد.
از طرفی دیگر در دنیای فریلنسری این موضوع که فردی به روزباشید و مهارت های فراوان در زمینه های مختلف داشته باشید ، یک مزیت مهم نسبت به سایر رقبای شما در گرفتن آن جایگاه است.
برخی از مهارت های نرم مهم برای فریلنسری
در این مقاله قصد داریم مهارت هایی که یک فریلنسر برای حفظ و پیشرفت در جایگاه شغلی احتیاج دارد را بررسی می کنیم. این مهارت ها برای تمام افراد در تمام حوزه های کاری مفید خواهد بود و مختص گروه خاصی از فریلنسرها نیستند.
مهارت هایی که شامل مهارت های فنی است قابل تعمیم دادن به تمام فریلنسرها نبوده و تنها در حوزه ی کاری فرد مورد قبول است . به عنوان مثال تسلط به زبان انگلیسی ، طراحی ، کار با انواع نرم افزارها و غیره ، برای پیش برد اهداف پروژه از جمله مهارت هایی هستند که دانش آن به نفع فرد خواهد بود. اما گاهی نیز میتوان انجام این گونه کارها را به صورت برون سپاری پیش برد . در نهایت زمان و کیفیت کار است که اهمیت دارد.اما دانش مهارت های فردی را نمیتوان ازشخص دیگری انتظار داشت. مثلا نمیتوان شخصی به جای همکار یا دوستش با کارفرما صحبت کنند ، به اهداف مشترک برسند و در نهایت قرارداد کاری امضا کنند.
همانطور که گفته شد ، در این مقاله مهمترین مهارت هایی که به عنوان یک فریلنسر برای داشتن مسیر کاری موفق به آن احتیاج پیدا خواهد را بررسی میکنیم.
1.خود آموزی
اولین و مهمترین مهارت برای یک فریلنسر موفق ، خود آموزی است. چرا که اولین و مهمترین تکیه گاه فرد خودش است. یاد گیری جزئی جدا نشدنی از فریلنسری است.هر روز که نه اما تقریبا هر پروژه میتواند با چالش جدیدی همراه باشد که نیاز به دانستن مهارت یا دانش جدید را در آنها برانگیزد. گاهی این مهارت سطحی بوده و ممکن است در آینده از آن استفاده چندانی نشود اما درفرد این تجربه و اعتماد به نفس را به وجود می آورد، که پروژه های مشابه بعدی را راحت تر قبول یا رد کند.
آگاهی از اینکه چه مهارتی را یاد بگیرد، اول به علاقه و حوزه ی کاری فرد و دوم به خواست کارفرما بستگی دارد که چه انتظاری از او دارد.
آموزش و یادگیری مداوم میتواند موفقیت های بیشتری را برای فرد به ارمغان آورد .این آموزش ها میتوانند تکمیل دانسته های قبلی باشد و صرفا در یک زمینه باشد و یا در زمینه های مختلف یا مرتبط باشد. بستگی به فرد دارد که چه برنامه ای برای آینده ی خود در نظر دارد. آموزش میتواند توسط کتاب ، مقاله ، دوره ، استفاده از تجربیات دیگران و غیره باشد . یک فریلنسر با ایجاد انگیزه در خود ، به خود این کمک را میکند تا دست از تلاش نکشد و به یادگیری مهارت های جدید ادامه دهد.
2.مدیریت زمان
از جذابترین قسمت های فریلنسری، آزاد بودن ساعت کار است.همینکه مجبور نیستند ساعت های ثابتی را کار کنند میتواند خیلی کمک کننده باشد که کارهایشان را با برنامه زندگی شخصی و دیگر برنامه های کاریشان هماهنگ کنند. اما باید توجه داشت که آزاد بودن ساعت کار به تعویق انداختن آن را نیز ساده تر میکند. شاید تصمیم گیری برای به تعویق انداختن با این فرض که بعدا فرصت برای انجام آن وجود دارد ، وقتی به ددلاین پروژه نزدیک میشوند ، ممکن است این فکر را در آنها به وجود آورد که زمان کافی نباشد تا یک کار تمیز و حرفه ای تحویل دهند.
تهیه یک برنامه شخصی سازی شده و پایبندی به انجام آن باعث میشود کمتر احساس سردرگمی در فرد به وجود آید .یک فریلنسر منضبط راحت تر از پس حواس پرتی های روزمره برمی آید و میتواند برنامه های کاری خود را پیش ببرد.
مطلب مرتبط : رشته های تحصیلی با بازار کار خوب
3.استدلال منطقی
گاهی پیش می آید که به عنوان یک فریلنسر فرد باید اقدامات و روش انتخابیش در انجام پروژه را برای کارفرما توضیح دهد. یا فرد را متوجه این امرکند که برخی کارها از قبل در توافق اولیه نبوده، اما انجام آنها ضروری بوده و فریلنسر آنها را برای کارفرما انجام داده است و این امر در میزان دستمزد نهایی اثر گذار خواهد بود.طرز بیان و استدلال منطقی برای آن اهمیت زیادی دارد. تا دید کارفرما به فریلنسر تغییر نکند و در آینده شغلی وی اثر بدی نداشته باشد .چرا که اگر در بیان استدلال های خود مهارت کافی نداشته باشد، ممکن است مشتری یا کارفرما به او به عنوان یک فرد حرفه ای شک کرده و همکاری با وی را قطع کند.
یکی از کارهایی که این میان برای بسیاری از افراد کمک کننده بود ، استفاده از تجربیات دیگر فریلنسر های معتبر بوده است. میتوان با مشورت با کسانی در پوزیشن کاری یکسان یا مشابه، از تجربیات و پیشنهادات انها استفاده کرد و فهمید آنها چه کاری را و به چه علتی انجام میدهند.
4.توانایی حل مسئله
کار یک فریلنسر درک مسائل مشتری ، شفاف سازی آنچه وجود دارد و آنچه مورد انتظار مشتری است و در نهایت حل مشکلات آنهاست. به ندرت پیش می آید که مشتری ها بدانند دقیقا مشکل چیست و چه انتظاری از نتیجه ی نهایی دارند.
درک صحیح از مسائل و ارائه مشاوره به مشتری ها ، از یک فریلنسر ساده و قابل تعویض با بیشمار همکار دیگر، یک متخصص در آن حوزه ی کاری میسازد، که مشتری ها به او اعتماد بیشتری خواهند کرد.
یک فریلنسر موفق در زمینه ی حل مسئله را میتوان فردی دانست که در زمینه ی کار مورد نظر، به اندازه ی کافی تحقیق کرده باشد، خودش تجربه داشته باشد یا از تجربه های دیگران بهره برده باشد.همینطور قدرت تحلیل داده ها ، واینکه قادر باشد از پس تصمیمات برآید. همچنین با ارتباط صحیح با بقیه اعضای تیم یا مشتری ، برای تشخیص و تعیین بهترین مسیر مشورت کند.
5.تفکر سریع
برخی تفکر سریع را تنها به میزان هوش افراد ارتباط میدهند. امروزه روشن شده است که این موضوع لزوما صحیح و کامل نیست. چرا که میتوان با تمرین برخی روش های مفید به میزان قابل توجهی به رشد سرعت تفکر و بازخورد مناسب به مسائل و گفت و گوها کمک کرد.
بسیاری از افراد ذهن شلوغی دارند که مملو از داده های فراوان است. ولی به علت ، عدم مهارت کافی در بیان تفکرات خود به مشتری و کارفرما، دچار مشکل میشوند.
برای یک فریلنسر حفظ ارتباط کلامی با مشتری یا کارفرما مهم است . هرچه سریع تر به پرسش های پیش روی آنها پاسخ دهد، حرفه ای تر و باهوش تر جلوه میکند. میزان علاقه به همکاری در کارفرما نیز اینگونه افزایش پیدا خواهد کرد.
زمانی که یک فریلنسر ارتباط خوبی را به واسطه تفکر سریع و جلب توجه کارفرما با او برقرار کرد، اعتماد به نفس بهتر و میزان انرژی بالاتری خواهد داشت. و این نکات مثبتی خواهد بود که در مسیر شغلی یک فریلنسر اثربخشی فراوانی دارد.
از جمله مواردی که میتوان به تفکر سریع خود کمک کرد میتوان موارد زیررا نام برد .
- تصمیمات نه چندان مهم را با سرعت بیشتری بگیرید.مثلا برای انتخاب بین چای یا قهوه ، درنگ نکنید.
- سرعت را به خواندن و نوشتن و عادت های روزانه ی خود اضافه کنید.اما توجه کنید که سرعت را فدای کیفیت نکنید.
- به خواب شبانه اهمیت دهید.متاسفانه بسیاری از فریلنسرها خواب شب را نادیده گرفته و بر این باورند که در طول روز قابل جبران است .
- روی انجام یک کار تمرکز کنید.این کار باعث افزایش سرعت شما در انجام وظایفتان میشود.مغز انسان برای انجام چند کار مدام دچار جهش های فکری میشود و همین باعث میشود که فرد زودتر احساس خستگی میکند و کیفیت افکار و حتی نتیجه کار را تحت تاثیر قرار میدهد.
- تمرین های ذهنی در اوقات فراغت را فراموش نکنید.این تمرین ها میتواند شامل آموزش یک زبان جدید ، آموزش موسیقی ، مدیتیشن و موارد فراوانی باشد.هر عملی که ذهن را با چالش های جدید روبرو کند ، در نقش یک تمرین ذهنی به رشد توانایی های مغز کمک میکند.
- دمای محیط کار خود را کنترل کنید.طبق تحقیقات در این رابطه عملکرد ذهن در دماهای بالا به شدت کاهش میابد و بهترین دما برای محیط کاری را 22 درجه عنوان کرده اند.
سرعت بالا در ارائه ی وظایف یک امتیاز مهم است که باید آن را در نحوه ی قرارداد ها نیز لحاظ کرد. یک فریلنسر با سرعت بالا اگر قراردادی بر اساس ساعت کاری با کارفرما ببندد ، کاملا به ضررش خواهد بود. بلکه باید توجه کند که بر اساس میزان فعالیت و نتیجه ی حاصل کار کند. چرا که هر چه سریع تر کاری را به سرانجام برساند در زمان مشتری یا کارفرما ، صرفه جویی کرده است.
6.انتقاد پذیری
یک فرد به عنوان کارمند یا فریلنسر مادامی که با مشتری به صورت مستقیم در ارتباط است ممکن است گاهی با انتقادهایی از جانب آنها روبرو شود.انتقاد به معنی زیر سوال بردن میزان دانش فرد و یا تخریب او نیست.بلکه باید پذیرفت به عنوان انسان هر کسی ممکن است با آن روبرو شود.چرا که به علت تفاوت تفکر و دید انسان ها ممکن است مشتری در لحظه به چیزی فکر کند که فرد متخصص آن را نادیده گرفته باشد و ان را در مسیر کار لحاظ نکرده باشد.ازین رو ممکن است مورد انتقاد قرار گیرد. پس بهتر است به جای دخالت در نحوه اجرا آن را یک انتقاد مثبت دیده و پذیرا باشد.
در مسیر انجام پروژه یا در دوران کاری افراد ازین دست مسائل بارها پیش می آید .با انتقاد سازنده ی اعضای یک تیم از یکدیگر در بیشتر مواقع باعث پیشرفت هم میشوند . همانطور در نقطه روبرو انتقاد غیرسازنده باعث کمرنگ شدن روابط و همینطور کاهش خلاقیت میشود که باید خیلی مراقب بود که انتقاد در زمان و مکان درست انجام گیرد .
7.سازگاری
برای یک فریلنسر سازگاری با شرایط پیشبینی نشده اهمیت فراوانی دارد.با ذکر یک مثال میتوان این موضوع را اینگونه شرح داد که در زمان همه گیری ویروس کرونا کسب و کارهایی که نتوانستند خدمات خود را به صورت آنلاین ارائه دهند دچار ضررهای مالی فراوانی شدند. چرا که از سالها قبل بسیاری از خدمات آنلاین بین مردم جا افتاده بود اما آنهایی که فقط به ارائه خدمات حضوری بسنده کرده بودند، به یکباره با بحران و کمبود مشتری مواجه شدند.این عدم سازگاری کسب و کارها با دنیای دیجیتال بود که بسیاری از آنها را ضعیف یا نابود کرد.
به عنوان یک فریلنسر و کسی که آینده شغلیش بسته به انتخاب های خودش است باید همیشه به مسیر رشد و سوق صنعت و سلایق جامعه توجه کرد.چرا ماندن در حوزه ای که دیگر طرفدار ندارد ، به معنی نبود مشتری در آینده است.
پس فرد باید با مطالعه و بررسی رفتار جامعه هدف مسیر رشد شغلی خود را نیز مشخص کند تا به یکباره دچار بحران نشود.
مطلب مرتبط : کسب و کار پرسود در دوران کرونا
8.ریسک پذیری
از جمله مسائلی که فریلنسرها را به چالش میکشد ، نگرانی برای درامد در بازه ی بین دو پروژه است. این نگرانی باعث میشود که گاهی به پذیرش دم دست ترین پروژه هایی که حتی علاقه به انجام دادن آنها ندارند فکر کنند. قرارداد فریلنسرها اغلب کوتاه مدت و بر اساس پروژه ها تعریف شده است. ممکن است ماه هایی با کار بیشتر و ماه هایی با کارهای کمتری پیش برود. نداشتن ثبات مالی ، چالشی است که باید از آن به نفع خود استفاده کرده و همینطور مدیریت مالی را نیز اجرا کند. برای یک فریلنسر با این شرایط ، پس انداز امری ضروری است. چرا که ریسک و خطا را برای انتخاب برای پروژه بعدی ، کاهش میدهد. چرا که زمانی که فرد فشار مالی را احساس نمیکند ، قدرت انتخابش را بهتربه کار گرفته و منطقی تر تصمیم میگیرد.
همینطور به دلیل اینکه فریلنسینگ مرخصی با حقوق ندارد فرد باید برای تعطیلات خود نیز برنامه ریزی مالی کرده و از سلامت روح خود نیز غافل نشود.
جمعبندی
با وجود سختی ها و چالش ها همه ساله افراد زیادی به سبک کاری فریلنسری رجوع کرده و از کارمندی فاصله میگیرند.
برای تبدیل شدن به یک فریلنسر حرفه ای استمرار در یادگیری و تمرین مواردی که ذکر شد از ضرورت هاست. چرا که مهارت هایی که با هم در این مقاله ذکر کردیم فارغ از حوزه ی کاری ،جنسیت و محل زندگی و فرهنگ افراد بوده و هرکجای دنیا که یک فریلنسر مشغول به کار است، دانش آن به کمک او آمده و باعث پیشرفتش خواهد شد .
کارمان سیستم مجموعه ای است که به علاقمندان به فریلنسری کمک میکند که راه مورد علاقه خود را بیابند. راهنمایی در مسیر پیشرفت کاری و همراه علاقمندان خواهد بود.هم اکنون دوره های آموزشی کارمان میتواند به علاقمندان سئو ، دیجیتال مارکتینگ و مهارت هایی نظیر طراحی و سایر موارد دیگر با کمترین زمان وهزینه ی ممکن کمک فراوانی کند.
مقاله عالی بود
درود بر شما