مهارت نه گفتن

قدرت نه گفتن یک هنر و تکنیک است که باید آن را یاد بگیرید. مطمئن باشید که هنر نه گفتن یکی از مهمترین توانایی های شما برای رسیدن به موفقیت است.
اغلب افراد از ترس طرد شدن، عصبانیت یا عدم اطمینان از پاسخ شخص مقابل، برای نه گفتن مردد هستند و از روی اجبار درخواستهای آنها را می پذیرند.

جلب رضایت دیگران، ریشه در تربیت کودکی ما دارد. در حالی که گفتن “بله” می تواند فرصت های شما را افزایش دهد و مردم را راضی نگه دارد، اما گاهی اوقات باید به دیگران “نه” بگویید.
یکی از مهمترین مرزهایی که می توانید برای خود تعیین کنید، مهارت نه گفتن است. بسیاری از ما فقط به این دلیل که نمی خواهیم احساسات دیگران را جریحه دار کنیم، خود را درگیر کارهایی می کنیم که مورد علاقه ما نیستند.
یادگیری نه گفتن اهمیت زیادی دارد، زیرا مسئولیت انجام آن کار از شما سلب می شود. وقتی به فرصت ها، وظایف یا کارهایی که مورد علاقه شما نیستند نه بگویید، انتخاب های کارآمدتر و هدفمندتری خواهید داشت و دیگر مجبور نیستید وقت و انرژی خود را صرف کارهایی کنید که باعث ناراحتی شما می شود.

عدم توانایی در نه گفتن می تواند شما را به فردی خسته و عصبی تبدیل کند. در قسمت های بعدی مزایای یادگیری این مهارت و تکنیک های استفاده از آن به روش صحیح را بیان خواهیم کرد.

 

مزایای مهارت نه گفتن

اگر به وظایفی که انجام آنها برایتان خوشایند نیست نه بگویید، به خود اعتماد خواهید کرد و احساس مسئولیت بیشتری در برابر کارها خواهید داشت و تصمیماتی می گیرید که به ارزشمندی شما می افزایند. علاوه بر این، دیگران به مرزهای شما احترام می گذارند و درخواست های خود را به شما تحمیل نخواهند کرد.

1- بر روی اهدافتان تمرکز می کنید.

به افراد و موارد مرتبط با اهداف خود “بله” بگویید. اگر همه کارهایی که دیگران از شما خواسته اند را انجام دهید، از رسیدن به اهداف خود دور می شوید و این کار باعث می شود که تمرکز خود را از دست بدهید. روی کارهایی تمرکز کنید که به شما کمک می کند در زندگی شخصی و حرفه ای خود مهارت کسب کنید و باعث پیشرفت و موفقیت شما می شود. این موارد، علاقه شما برای انجام کار را افزایش می دهد.

2- سبب کاهش استرس می شود.

گفتن “بله” وقتی واقعاً می خواهید “نه” بگویید، عامل اصلی استرس برای ذهن و بدن شما است. این باعث اضطراب، تنش و درد می شود و همچنین باعث می شود که خواب را نیز از دست بدهید. بدون شک، تنها با نه گفتن استرس از بین نمی رود، اما برای کنترل آن ممکن است یکی از ساده ترین موارد باشد.

مقاله اضطراب و استرس چیست؟ روش های کنترل آن کدامند؟ را در کارمان بخوانید.

3- قدرت بدست می آورید.

هر “نه” درست که به بقیه می گویید، یک بله برای مسیر جدید خودتان است. وقتی محکم بایستید و مرزهای خود را رعایت کنید، اعتماد به نفس پیدا می کنید و احترام بدست می آورید. وقتی صریح و واضح بگویید که آیا این کار را انجام می دهید یا نه، در واقع مردم بیشتر به شما احترام می گذارند. آنها ممکن است از شما ناراضی باشند، اما به شما احترام می گذارند.

4- در وقت شما صرفه جویی می شود.

ما ساعتهای زیادی در روز داریم که می توانیم نحوه استفاده از آنها را مدیریت و کنترل کنیم. اجازه ندهید دیگران لیست کارهای شما را تعیین کنند. شما وقت گرانبهای خود را صرف می کنید پس مهم است که از آن وقت به گونه‌ای استفاده کنید که کارهای شما در اولویت قرار بگیرند تا به شما در رسیدن به اهداف و تأمین نیازهایتان کمک کنند. این شما هستید که تصمیم می گیرید چه کاری ارزش وقت گذاشتن دارد و چه کارهایی شما را برای رسیدن به اهدافتان کمک می کند.

5- انرژی بیشتری خواهید داشت.

انجام کارهایی که علاقه یا وقت انجام دادن آنها را ندارید، سبب هدر رفتن انرژی ارزشمندی می شود که می توانید صرف کارهایی که برایتان مهم است بکنید. یکی از مزایای نه گفتن این است که انرژی بیشتری برای انجام کارهایی که واقعاً برای شما مفید هستند خواهید داشت. انرژی بیشتر به شما کمک می کند تا احساس بهتر و شادتری داشته باشید.

6- از زندگی بیشتر لذت می برید.

وقتی به مواردی که انجام آنها برایتان خسته کننده است نه بگویید، زندگی بسیار لذت بخش‌تر خواهد شد. در زندگی کاری شما نیز همین امر وجود دارد، اگر سعی کنید زمان و تلاش خود را محدود به انجام فعالیتهایی کنید که از آنها لذت می برید یا در واقع مسئولیت آنها را دارید، خواهید دید که کار بسیار سرگرم کننده تر می شود و با این کار انگیزه بیشتری برای انجام آنها پیدا خواهید کرد.

 

راهکار هایی که مهارت نه گفتن را در شما تقویت می کند

1- قاطع باشید.

داشتن اعتماد به نفس هنگام نه گفتن، مهم است. اگر مثبت و قاطع باشید، نشان می دهد که برای خود، زمان و کارهای موجود خود ارزش قائل هستید. با تمرکز بر روی موارد مثبت، احتمال ناراحت شدن هر کسی را کاهش خواهید داد. پاسخ خود را کوتاه نگه دارید و بر روی دلیل نه گفتن متمرکز شوید. برای آنها توضیح دهید که دلیل نه گفتن شما این است که متعهد به ارائه کیفیت عالی در حجم کار موجود خود هستید.

یک روش خوب برای پایان دادن به ایمیل یا مکالمه تلفنی که در آن “نه” گفته اید، استفاده از جملاتی مانند “متشکرم برای درک” است. شما باید حرفه ای، مودب و واضح درخواست را رد کنید، اما در عین حال مطمئن و قاطع باشید که جواب خود را تغییر نمی دهید.

2- هرگز فوراً بله نگویید.

به جای ارائه پاسخ در همان زمان به شخصی که به شما درخواست می دهد، اغلب بهتر است کمی فکر کنید و بعدا پاسخ او را بدهید. این کار سبب می شود کمی به آن درخواست توجه کنید و تعهدات و اولویت های خود را بررسی کنید سپس اگر نمی توانید این درخواست را قبول کنید، سعی کنید به جای نه بگویید: “پس از کمی تأمل و بررسی تعهدات خود، فعلاً قادر به پاسخگویی به درخواست شما نخواهم بود”.

گفتن “متشکرم که در این مورد از من سوال کردید. من دوست دارم که به شما کمک کنم، اما بگذارید ببینم شرایطم چگونه است و به زودی به شما پاسخ خواهم داد ” می تواند مهمترین حرفی باشد که شما تاکنون بیان کرده اید. ارزیابی وضعیت، مشخص کردن مسائل و سپس بازگشت به شخص درخواست کننده هیچ مشکلی ندارد.

3- اولویت های خود را بشناسید.

وقتی تصمیم می گیرید کاری را در اولویت قرار دهید، به یاد داشته باشید که نمی توانید به همه چیز “بله” بگویید. منابع وقت و هزینه شما محدود است. آنچه برای شما مهم است را در اولویت قرار دهید. حتی اگر وقت اضافی هم داشته باشید آیا واقعاً این تعهد جدید همان راهی است که می خواهید آن زمان را برای آن کار سپری کنید؟

به عنوان مثال، اگر همسرم از من بخواهد چند روز در هفته بچه ها را از مدرسه بیاورم، من احتمالاً سعی می کنم برای آن وقت بگذارم چون خانواده من بالاترین اولویت من است. با این حال، اگر یکی از همکاران در پروژه ای درخواست کمک کند، من می دانم که این به معنای گذراندن زمان کمتری با همسر و فرزندانم خواهد بود، بنابراین احتمال منفی بودن پاسخ من بیشتر خواهد بود.

4- نباید همه را راضی نگه دارید.

یکی از عواملی که قدرت نه گفتن را در افراد کاهش می دهد این است که آنها می‎ترسند با نه گفتنشان، باعث ناراحتی دیگران شوند. مهم است که مودب باشید، اما خوب بودن و همیشه بله گفتن فقط به شما آسیب می زند. هنگامی که راحت می‌توانید وقت (یا پول) خود را صرف دیگران کنید، آنها به این کار ادامه می دهند.

با این حال، اگر حد و مرزی تعیین کنید، آنها به دنبال اهداف راحت تری خواهند رفت. با محکم بودن و رد کردن هرچه بیشتر درخواست ها (که در لیست اولویت اصلی شما نیستند) به آنها نشان دهید که وقت شما به خوبی محافظت می شود و برای آن ارزش قائل هستید.

5- جوانب مثبت و منفی را بسنجید.

در هر شرایطی، جوانب مثبت و منفی گفتن “بله” و “نه” را بسنجید. مهم است که در اینجا احساسات را از تصمیم خود کنار بگذارید. احساسی که در مورد نه گفتن دارید نباید در تصمیم شما تأثیر بگذارد. وقتی به نتیجه رسیدید و دلایلی داشتید که چرا بهتر است “نه” بگویید، متعهد شوید که “نه” بگویید.

از تصمیم و دلایل خود مطمئن باشید و درمورد اینکه چرا “نه” می گویید با خود صادق باشید. این کار باعث می شود در واقع “نه” گفتن راحت تر باشد و نسبت به شخصی که به او می گویید، احساس واقعی تری داشته باشید.

 

سخن بزرگان درمورد مهارت نه گفتن

ریچارد باخ: “همه ی ما آزادیم هر آنچه که می خواهیم انجام دهیم .”
ناپلئون باناپارت: ” همیشه حرفی بزن که بتوانی آنرا بنویسی چیزی را بنویس که بتوانی آنرا امضا کنی و چیزی را امضا کن که بتوانی پایش بایستی.”
جرج برنارد شاو: “مراقب باشيد چيزهايي را كه دوست داريد بدست‌آوريد وگرنه ناچار خواهيد بود چيزهايي را كه بدست آورده‌ايد دوست داشته‌باشيد. ”

جمع بندی

گاهی اوقات گفتن “بله” ساده تر از مقابله با عصبانیت یا واکنش های دیگران است. اما این رفتار برای شما چه هزینه ای دارد؟ نیازها، وقت، اهداف و آنچه در زندگی شما مهم است باید راهنمای تصمیم گیریتان باشد.
نه گفتن می تواند به شخصی که درخواست او را رد کرده اید صدمه بزند یا او را عصبانی و ناامید کند ولی شما باید براساس اولویت های خود تصمیم بگیرید و بدانید که نمی توانید همه را راضی نگه دارید. همه جوانب را در نظر بگیرید و با قاطعیت به درخواست ها پاسخ دهید.
با یادگیری مهارت نه گفتن به روش صحیح، سطح استرس خود را کاهش داده و در زندگی پیشرفت کنید، بدون اینکه اطرافیان خود را ناراحت کنید.

حائریمشاهده نوشته ها

Avatar for حائری

موسس کارمان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *