شما هم بدون شک بارها کلمه فارکس و انواع تحلیل فارکس را یا شنیده و یا در سایت های مختلف دیده اید. بازار فارکس در واقع همان بازار مبادلات جفت ارز و سهام آمریکا است که با نام هایی چون FOREX ، FX ، FX Spot و يا Spot شناخته مي شود، بازاری که در 5 روز کاری هفته بصورت 24 ساعته فعال است و در حال حاضر با حدود 6 تریلیون دلار معامله در روز ، نه تنها بالاترین نقدینگی را در بازارهای مالی دنیا دارد بلکه می توان آن را بزرگترین بازار مالی جهان نیز در نظر گرفت.
در این بازار بر خلاف بازار سهام، ارزها بصورت جفتی معامله می شوند. برخی از رایج ترین جفت ارزهای مورد معامله در جهان عبارتند از USD/CAD ، EUR/USD و EUR/JPY ، که بطور مثال USD/EUR یک جفت ارز برای معامله یورو در برابر دلار آمریکا است.
موفقیت و کسب سود در بازار فارکس
برای پاسخ به سوال بالا بهتر است بدانید که در هر یک از بازارهای مالی هرگز نمی توان سود را تضمین کرد بلکه هر نوع معامله ای در هر بازاری دارای مزایا و معایبی می باشد بطوریکه حتی ماهرترین و با تجربه ترین معامله گران نیز ممکن است دچار اشتباهاتی شوند که با ضرر همراه است. هنگام معامله در هر بازار مالی داشتن درک کامل از عملکردها و عملیات های مختلف تجاری، ضروری است. به بیان ساده تر انجام تحقیقات مناسب و کسب دانش، قبل از سرمایه گذاری پولی که به سختی به دست آوردهاید، بسیار مهم است لذا برای موفقیت به عنوان یک معامله گر چه در فارکس و چه در دیگر بازارهای مالی، باید تا حد امکان اطلاعات بیشتری را از منابع مختلف جمع آوری کنید و مانند بیشتر معامله گران، بر اساس استراتژی معاملاتی و تحلیل بازار تصمیم به خرید یا فروش بگیرید .
تحلیل در بازار فارکس به چه معناست؟
موفقیت در این بازار کاری نیست که از عهده هر فردی برآید چرا که گاهی معامله گران با تجربه نیز در پیش بینی حرکت ارزها دچار مشکل می شوند. تمرین، صبر، مطالعه و یادگیری مداوم، صرف وقت و هزینه از جمله مواردی است که برای هر معامله گری حائز اهمیت می باشد. اما مهمترین عواملی که می تواند در موفقیت معامله گران تاثیر گذار باشد یادگیری انواع تجزیه و تحلیل و در کنار آن استفاده از تکنیک های مدیریت سرمایه، کنترل احساسات و روانشناسی بازار است.
در این مقاله قصد داریم تا با انواع تحلیل ها در بازارهای مالی به خصوص بازار فارکس آشنا شویم:
انواع تحلیل فارکس
تجزیه و تحلیل فارکس روشی است برای تعیین اینکه کدام ارز در یک دوره زمانی معین، قوی تر است. معامله گران فارکس می توانند از این دانش برای خرید ارزی که انتظار دارند ارزش آن افزایش می یابد و یا برای فروش ارزی که فکر می کنند ارزش آن کاهش می یابد، استفاده کنند. برای کمک به انجام این تحلیل ها، معامله گران فارکس طیف وسیعی از منابع را مطالعه خواهند کرد که شامل عوامل اساسی مانند وضعیت اقتصاد کشورها، قیمت کالاهای مرتبط مانند نفت و یا هر رویداد خبری مهمی است که بر اقتصاد بینالملل تأثیر می گذارد. موارد فنی نیز در نظر گرفته می شود، مانند تاریخچه اخیر قیمت ارز نسبت به میانگین های تاریخی آن.
انواع مختلفی از تجزیه و تحلیل برای کمک به معامله گران فارکس وجود دارد که عبارتند از :
-
فنی یا تکنیکال
-
بنیادی یا فاندامنتال
تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) چیست؟
تحلیل تکنیکال شکلی از تجزیه و تحلیل است که برای ارزیابی بازارها و شناسایی فرصت انجام معاملات بر اساس قیمت های تاریخی، روندهای آماری، فعالیت های معاملاتی، حرکت قیمت و در برخی از بازارها، حجم معاملات استفاده می شود. اینطور به نظر می رسد که تحلیل تکنیکال از جمله معروف ” تاریخ تمایل به تکرار خود دارد” پیروی می کند.
تحلیلگران تکنیکال بر این باورند که فعالیت های معاملاتی گذشته و تغییرات قیمت یک دارایی، می تواند شاخص های ارزشمندی از حرکات آتی قیمت آن باشد. آن ها از نمودارها برای تعیین قیمتها، روند قبلی بازار و حجم معاملات استفاده می کنند چرا که این نمودارها ساده ترین راه برای تجسم داده های تاریخی هستند . از نظر این افراد دیدن داده های گذشته به پیدا کردن روندها و الگوهایی کمک می کند که در یافتن فرصت های معاملاتی در آینده، نقش دارند. تجزیه و تحلیل فنی به شما این توانایی را می دهد که تعیین کنید چه زمانی باید وارد معامله شوید و چه زمانی از آن خارج شوید.
تحلیل تکنیکال با استفاده از الگوها مانند الگوی شمع ژاپنی، ابزارها مانند اندیکاتورها و مفاهیم مانند روندها میتواند به بررسی حرکت قیمتها و نوساناتی که وجود دارد پی ببرد و تحلیلگر را به پیش بینی قیمتی حدوداً مطمئن در آینده نزدیک کند. این نوع تحلیل یک دانش منحصر به فرد معاملهگری است که میتواند شانس موفقیت افراد را در بازارهای مالی افزایش دهد.
مهمترین نکته آن است که بدانید تمام قوانین در این نوع تحلیل بر پایه آمار و احتمالات است، نه قوانین صد درصدی !!
با توجه آنچه گفته شد، حال میتوان به بررسی سبکهای تحلیل تکنیکال پرداخت.
سبک های مختلف تحلیل تکنیکال در فارکس
سبکهای تحلیل تکنیکال در فارکس به شما کمک میکند تا در بازارهای مالی فعالیت درخشانی را تجربه کنید. شما به عنوان تحلیلگر تکنیکال چنانچه با سبکهای مختلف تحلیل تکنیکال آشنایی نداشته باشید، صد درصد با مشکلات ریز و درشتی روبرو خواهید شد؛ چراکه در هر فعالیت قطعاً شرایط و اصول خاصی برای رسیدن به موفقیت نهفته است. حمایت و مقاومت و روندها، فیبوناچی، الگوهای قیمتی، اندیکاتورها، ایچیموکو و پرایس اکشن سبکهای این نوع تحلیل فارکس را شامل میشوند که در ادامه به بررسی این سبکها خواهیم پرداخت.
حمایت و مقاومت در تحلیل تکنیکال
یکی از سبکهای تحلیل تکنیکال در فارکس سبکی به نام حمایت و مقاومت است. میتوان گفت حرکت و روندی که برای قیمت در بازار وجود دارد به میزان عرضه و تقاضا مرتبط است. بدین ترتیب که با افزایش عرضه طبیعتاً قیمتها روند کاهشی خود را دنبال میکنند؛ همچنین با افزایش تقاضا به مراتب قیمتها نیز افرایش مییابند. سطح حمایتی در بازار مالی به شکلی است که اگر قدرت خرید سهامداران افزایش یابد، با بالا رفتن تقاضا عمدتاً قیمتها نیز حالت افزایشی به خود میگیرند. در این شرایط با توجه به بالا رفتن تقاضا حمایت خوبی برای رشد قیمت به وجود میآید که در نمودار قیمت به این حالت سطح حمایتی گفته میشود.
سطح مقاومت را شما باید حالتی دقیقاً برعکس سطح حمایت در نظر بگیرید. به این دلیل که با افزایش قیمت سهام طبیعتاً سهامداران به فروش تمایل بیشتری نشان میدهند. یعنی با بالا رفتن عرضه قیمتها کاهش مییابد و در نمودار سطحی به نام سطح مقاومتی پدید میآید. انواع حمایت و مقاومت شامل خطوط حمایت و مقاومت افقی، خطوط حمایت و مقاومت صعودی و خطوط حمایت و مقاومت نزولی میشود که هرکدام در شرایط متفاوتی مورد استفاده قرار میگیرند.
فیبوناچی در تحلیل تکنیکال
فیبوناچی نیز یکی از سبکهای تحلیل تکنیکال در فارکس است. نسبتهای فیبوناچی برای تحلیلگران بازار سرمایه اهمیت بسیار بالایی دارد. به این دلیل که در شرایطی، به راحتی، این نسبتها میتواند به محدودهای از برگشت بازار اشاره کند. فیبوناچی نقاط ورود و خروج بسیار مشخص و دقیقی را ارائه میدهد. ابزارهای فیبوناچی شامل:
1. فیبوناچی اصلاحی (RET)
2. فیبوناچی خارجی (EXT)
3. فیبوناچی انبساطی (EXP)
4. فیبوناچی پروژكشن (PRO)
5. فیبوناچی کمانها
6. فیبوناچی بادبزن
7. فیبوناچی کانال
الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال
الگوهای قیمتی به راحتی میتوانند با استفاده از منحنیهای اختصاصی و خطوط روند به تشخیص تحلیلگران بازارهای مالی همچون بورس کمک کنند. عمدتاً الگوها را به 2 دسته میتوان تقسیم بندی کرد. یک، دسته ادامه دهنده و دوم، دسته بازگشتی که این چنین تحلیلگر قادر خواهد بود به ارزیابی و بررسی ادامه بازار بپردازد. میتوان انواع الگوهای قیمتی را به شکل زیر به صورت لیستوار معرفی کرد که عبارتند از:
1. الگوی کنج (wedge)
2. الگوی پرچم (flag)
3. الگوی فنجان و دسته (cup and handle)
4. الگوی مثلث (triangle)
5. الگوی پرچم سه گوش (pennants)
اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال
یکی دیگر از انواع سبکهای تحلیل تکنیکال در فارکس را اندیکاتورها تشکیل میدهند. اندیکاتورها را میتوان یکی از مهمترین شاخصههای بازار مالی برای تجزیه و تحلیل فنی در نظر گرفت. فرمولهای ریاضی در این سبک به کمک تحلیلگران میآیند که بتوان تحلیل درستی از شرایط موجود بازار داشت. اینگونه در نظر بگیرید که اندیکاتورها جزء مهمترین ابزارهایی به شمار میآیند که در تحلیل تکنیکال میتوان معرفی کرد.
روندنماها، نوسانگرها و حجم معاملات 3 دستهبندی اندیکاتورها را شامل میشوند. روندنماها مهمترین دسته در اندیکاتورها معرفی میشود ولی اگر به دنبال ابزاری فنی برای تحلیل بازار هستید، قطعاً نوسانگر دسته مناسبی بهشمار میآید. ناگفته نماند که اندیکاتورMFI، اندیکاتورOBV، اندیکاتور برد واقعی میانگین ATR، اندیکاتور مکدی MACD و اندیکاتورRSI نیز انواع اندیکاتورها را تشکیل میدهند.
سبک ایچیموکو در تحلیل فارکس
اگر به دنبال یک استراتژی در بازار معاملاتی میگردید، قطعاً سبک ایچیموکو در تحلیل تکنیکال میتواند سبک مناسب و ایدهآلی باشد. شما برای شناختن جهت روندها، اندیکاتورها و همچنین سطوح حمایتی و مقاومتی میتوانید از این سبک استفاده کنید. خطوط تنکان، کیجون، سنکو و چیکو و ابر ایچیموکو میانگینهای متحرکی هستند که برای رسم ایچیموکو به کار میآیند.
سبک پرایس اکشن
پرایس اکشن نیز یکی از سبکهای تحلیل تکنیکال در فارکس است که به عنوان یک استراتژی معاملاتی به کار میآید. چنانچه جزء تحلیلگرانی هستید که قیمت دارایی را معیار انتخاب خود قرار میدهید، پیشنهاد ما این است که این سبک را بیشتر بشناسید. الگوهای ادامه دهنده و الگوهای ریورسال هرکدام الگوهای معاملاتی پرایس اکشن معرفی میشوند که الگوهای ادامهدهنده در طول یک روند میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند. در شرایطی که قوانینی که برای روندهای صعودی یا حتی نزولی از بین میرود و به قول معروف شکسته میشود میتوان از الگوهای ریورسال استفاده کرد. در الگوهای ریورسال همیشه زنگ خطری وجود دارد که با روند صعودی با سوئینگ بالا و پایینتر بهوجود میآید.
با بررسی موارد تحلیل تکنیکال، حال می توان به سوال های زیر به راحتی پاسخ داد:
- شرایط عرضه و تقاضا در بازار فارکس، در کدام سبک تحلیل تکنیکال مورد بررسی قرار میگیرد؟
پاسخ: سبک حمایت و مقاومت
- کدام سبکهای تحلیل تکنیکال میتوانند استراتژی مناسبی برای بازار معاملاتی باشند؟
پاسخ: پرایس اکشن و ایچیموکو
تحلیل فاندامنتال (Fundamental Analysis) چیست؟
در بازارهای فارکس، معامله گران معمولاً برای زمان بندی ورود و خروج از بازار به تحلیل تکنیکال تکیه میکنند، اما روشی دیگر برای تحلیل بازار فارکس وجود دارد، روشی که به تجزیه و تحلیل داده های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی که ممکن است بر قیمت ارز تأثیر بگذارد، می پردازد. در این نوع تحلیل برای پیش بینی نوسانات قیمتی باید عوامل سیاسی دولت ها، عوامل اجتماعی و شاخص های اقتصادی در کشورهای مختلف را مد نظر قرار داد.
تحلیل فاندامنتال باعث میشود معامله گران به عوامل کمی و کیفی که بر ارزش ارزهای خاص تأثیر می گذارند، نگاه کنند. بررسی وضعیت اقتصادی کشورها، اصلی است که در تحلیل بنیادی مورد توجه می باشد. در بازارهای مالی، ارز کشورهایی که از اقتصاد خوبی برخوردار نیستند، ارزش کمتری نسبت به ارز کشورهایی با اقتصاد قوی یا رو به رشد دارد.
نرخ بهره، تراز تجاری، نرخ تورم، نرخ بیکاری، بودجه، اوضاع سیاسی، تولید ناخالص داخلی و نرخ خرده فروشی از جمله شاخص هایی هستند که هنگام تحلیل فاندامنتال توجه ویژهای به آن ها می شود. بطور مثال نرخ خرده فروشی یعنی هر چقدر میزان تقاضا برای کالا و خدمات در یک کشور بیشتر باشد، نرخ خرده فروشی افزایش یافته و کشور در تولید و فروش کالاهای خود موفق تر بوده و اقتصاد پر رونق تری دارد. پس با بررسی کردن این شاخص ها در یک کشور، می توان وضعیت اقتصادی آن را در آینده پیش بینی کرده و به تحلیل درستی از نرخ احتمالی ارز آن ها رسید.
بهترین نوع تحلیل فارکس کدام است؟
در زمان ورود به بازارهای مالی همچون فارکس یکی از سوالات پر تکراری که معامله گران با آن برخورد دارند این است که بهترین نوع تحلیل و استراتژی معاملاتی کدام است ؟
برای تحلیل معاملات فارکس بین تحلیل تکنیکال و فاندامنتال ، “بهترین” وجود ندارد. چرا که انتخاب بین این دو روش کاملا به شخص معامله گر، از نظر چارچوب زمانی و دسترسی به اطلاعات بستگی دارد. تحلیل تکنیکال ممکن است برای یک معامله گر کوتاه مدت که تنها دسترسی به قیمت ها دارد، روش بهتری باشد از طرف دیگر، معامله گرانی که به گزارش های خبری و داده های اقتصادی به روز دسترسی دارند، ممکن است تحلیل بنیادی را ترجیح دهند.
تفاوت تحلیل تکنیکال و فاندامنتال چیست؟
از جمله تفاوت های مهم میان دو تحلیل تکنیکال و فاندامنتال عبارت است از :
1. تفاوت در مفهوم: تحلیل فاندامنتال ، دارایی را برای اندازه گیری ارزش ذاتی آنها بررسی و ارزیابی می کند در حالیکه در تحلیل تکنیکال معامله گران سعی می کنند با مشاهده روندهای آماری در گذشته، مانند حرکت در قیمت و حجم معاملات، فرصت ها را برای معامله گری شناسایی کنند و تلاشی برای اندازه گیری ارزش ذاتی یک دارایی نمی کنند.
2. تفاوت در کاربرد: از تحلیل تکنیکال برای معامله گری های کوتاه مدت و از تحلیل فاندامنتال برای سرمایه گذاری های بلند مدت استفاده می شود.
3. تفاوت در هدف: هدف از تحلیل تکنیکال پیدا کردن بهترین نقطه ورود و خروج در معامله است در حالیکه هدف از تحلیل فاندامنتال پیدا کردن ارزش ذاتی یک دارایی می باشد.
4. تفاوت در تصمیم گیری : در تحلیل فاندامنتال ، تصمیم گیری بر اساس اطلاعات اقتصادی و داده های خبری موجود و آمار ارزیابی شده است و برعکس، در تحلیل تکنیکال، تصمیم گیری بر اساس نمودارهای روند بازار و قیمت است.
سخن پایانی
بازار جهانی فارکس یک نوع بازار نامتمرکز است که برای تبادلات ارزی و همچنین معاملهگری امروزه بسیار مورد استقبال قرار گرفته است. در این بازار باید از ابزارهایی استفاده کرد که به راحتی تحلیلگر را با تجزیه و تحلیل شرایط بازار آشنا کند . ما در این مقاله تنها به معرفی انواع تحلیل هایی که می توانید در معاملات فارکس استفاده کنید، پرداخته ایم. به عنوان یک معامله گر، شما باید برای یادگیری جامع بازار مالی که می خواهید وارد آن شوید تلاش کرده و زمانی را صرف یادگیری بازار مورد نظر، پلتفرمهای مختلف و استراتژیها کنید . همچنین می توانید از هر دو نوع تحلیل به صورت مجزا و یا ترکیبی از هر دو استفاده کنید. هر نوع تجزیه و تحلیل، نقاط قوت و ضعف خاص خود را دارد، بنابراین برای داشتن دیدی جامع از بازار، آگاهی از هر دو نوع تحلیل لازم است.
چنانچه تمایل دارید تا در این بازار فعالیت و درآمد دلاری کسب کنید می توانید در دوره آموزشی فارکس و بورس امریکا در سایت کارمان شرکت و علاوه بر آموزش در کنار پشتیبان تمرین و تکرار کنید تا به درآمد برسید.
نظر بدهید