تولید محتوا جریانی است که همچون رود، سیال و جاری میباشد. یعنی برای موفقیت در این حوزه باید علی رغم منظم بودن در تولید و انتشار محتوا، استمرار داشته باشید و رو به جلو حرکت کنید. تولید محتوا در واقع بستری است برای برقراری ارتباط و همینطور جذب مشتری. بنابراین باید به مفهوم چرخه عمر محتوا چه در تقویم محتوایی چه در استراتژی محتوایی، توجه کافی داشته باشید تا همواره مخاطبینتان محتوایی به روز و جدید را مشاهده کرده و با اشتیاق فراوان، دنبال کننده پر و پا قرص مطالب تان باشند.
چرخه عمر محتوا از زمانی که شما اقدام به تولید محتوا میکنید آغاز شده و تا زمان حذف آن ادامه پیدا میکند. چرخه عمر محتوا زمانی است که محتوای تولید شده، مورد استفاده قرار میگیرد، احتمالا در زمانهایی به نقطه اوج و توجه خود رسیده و سپس رو به نزول رفته تا نهایتا حذف خواهد شد.این چرخه دارای مراحل مختلفی است که هر کدام اهمیت و کاربرد ویژه خود را دارد. از نظر سئو افزایش چرخه عمر محتوا و به روز رسانی مقالات، به اندازه تولید محتوای جدید مهم و تاثیرگذار است. بنابراین شما باید بتوانید با استفاده از تکنیکهایی برخی از مقالات خود را به روز رسانی کنید.
مهمترین فاکتور تاثیرگذار بر چرخه عمر محتوا
مهمترین فاکتور تاثیرگذار بر چرخه عمر محتوا، زمان است. شما به عنوان یک تولید کننده محتوا باید دقیقا بدانید که در هر زمان چه رویداد و موضوعی در جریان بوده و افراد زیادی آن را دنبال میکنند. تولید محتوا درباره مسائل روز میتواند تعداد مخاطبان شما را به شکل قابل توجهی افزایش دهد. اما زمان چگونه به تدریج باعث نزول و حذف محتوا خواهد شد؟
چرخه عمر محتوا و به روزرسانی مهم است
امروزه یکی از فاکتورهای مهم سنجش سئو توسط گوگل، به روزرسانی محتواهای قبلی است زیرا با این کار گوگل متوجه میشود که سایت و مطالب شما هدفمند است و به نیازهای کاربران توجه ویژه دارد. به روز رسانی محتواهای قدیمی میتواند منجر به پیوندهای بیشتر، رتبه بندی بهتر در نتایج جست و جو و افزایش بازدیدها شود. این روزها بسیاری از سایتهای موفق و مشهور از روش طولانی کردن چرخه عمر محتوا و به روز رسانی مطالب توانستهاند گوی سبقت را از رقیبان خود بربایند.
مراحل مختلف چرخه عمر محتوا چیست؟
- مرحله پیش تولید (Conception Stage)
- مرحله تولید (Creation Stage)
- مرحله انتشار یا عرضه اولیه (Publishing)
- مرحله ارتقا و ترویج (Promotion)
- مرحله نگهداری و به روزرسانی (Content Maintenance)
- مرحله حذف و کنارگذاری (Content Retirement)
بیشتر بخوانید:7 راهکار کلیدی برای تولیدمحتوای طولانی و جذاب
1- مرحله پیش تولید (Conception Stage)
علاوه بر تحقیق کافی در مورد موضوع ، باید به سلیقه جامعه هدف خود نیز توجه کنید. شما باید مخاطبان هدف خود را شناسایی کنید و ببینید آیا موضوعی که انتخاب کرده اید برای آنها جذاب است یا خیر. شما به عنوان یک تولید کننده محتوا باید بدانید که مخاطب شما به دنبال چه چیزی است تا بتوانید او را به سمت محتوای خود جذب کنید. همچنین باید بدانید برای چه مخاطبی است تا لحن خود را متناسب با مخاطب خود انتخاب کنید. شما همچنین باید اهداف و استراتژی های خود را برای تولید محتوا مشخص کنید و مطابق آن پیش بروید.این مرحله تعیین ایده و استراتژی است.
این سوالات را از خود بپرسید:
- چرا این محتوا را می نویسیم؟
- مخاطب ما چه کسانی هستند؟
- با چه لحنی باید بنویسیم؟
همچنین در این مرحله از چرخه عمر محتوا می توان با یکسری از ابزار ها مانند تقویم محتوا شروع به برنامه ریزی کرد.باید اهداف و ایده ها را بررسی کنیم. مثلا چه کسی محتوا را تولید کند؟ تا چه تایمی باید محتوا تولید شود؟ چه کسی باید محتوای تولید شده را ویرایش کند ؟
2- مرحله تولید محتوا (Creation Stage)
نوع محتوای خود را مشخص کنید. چرا که محتوای شما ممکن است به شکل مقاله منتشر شده در وب سایت، ویدیو آموزشی، رپورتاژ آگهی، پست اینستاگرام، بنر تبلیغاتی در وب سایت های دیگر، محتوای مورد استفاده در تلگرام، ایمیل و… باشد. همچنین مشخص کنید که چطور و با چه نوع ابزارهایی می خواهید محتوا را تولید کنید. بصورت متن، ویدیویی و …
3- مرحله انتشار و یا عرضه محتوا(Publishing)
در این مرحله ، ابتدا بررسی نهایی محتوای خود را انجام می دهید تا مسائل و مشکلات آن به طور کامل برطرف شود. بعد از تولید محتوا باید آن را منتشر کنیم. بسترهای مختلفی برای انتشار محتوا وجود دارند. پس از آن وقت آن است که مطالب را در سایت یا شبکه اجتماعی خود منتشر کنید. انتشار مطالب تازه نقطه شروع است.
شما باید پس از انتشار محتوا با کاربران خود تعامل داشته باشید و نظرات و بازخورد آنها را درباره محتوا بدانید. با در نظر گرفتن این بازخورد ها ، اگر محتوای شما نیاز به ویرایش و به روزرسانی دارد ، قطعاً باید آن را تغییر دهید. در این مرحله شما باید از ابزار و امکاناتی که در اختیار دارید استفاده کرده تا بتوانید محتوای تولیدی خود را به دست افراد زیادی برسانید و بازدهی محتوای خود را بالا ببرید. روش هایی که برای ترویج محتوا استفاده می شود عبارتند از:
- معرفی کردن محتوای وب سایت یا وبلاگ خود در اینستاگرام
- استفاده ازتبلیغات گوگل یا تبلیغات در سایت های پر طرفدار با بازدید کننده بالا (مثل: آپارت، یوتیوب، دیجی کالا و… )
- فیلم مصاحبه یا بخشی از ویدئو پخش شده در صدا و سیما که در خصوص کسب و کارتان بوده در شبکه های اجتماعی پخش کنید.
- در تلگرام یک فایل صورتی 15 دقیقه ای، از یک پادکست صوتی 2 ساعته که تولید کرده اید، به صورت رایگان انتشار دهید.
- انتشار پشت صحنه محتوای ویدیوئی تولید شده در شبکه های اجتماعی برای ارتقاء محتوای اصلی.
- استفاده از ایمیل مارکتینگ برای اطلاع رسانی درمورد محتوایی که تولید کرده اید.
4- مرحله ارتقاء و ترویج محتوا (promotion)
این مرحله زمانی مورد بررسی قرار میگیرد که هنوز موضوعی که برای آن محتوا تولید کردهاید، موضوعی داغ و مورد بحث است اما شما متوجه شدهاید که بازدید از محتوای شما کم شده است. در این مرحله از چرخه تولید محتوا شما باید به دنبال ترویج محتوای تولید شده باشید. چگونه؟ شما میتوانید از روشهای مختلفی برای ترویج محتوای مورد نظرتان استفاده کنید:
- میتوانید محتوای مورد نظرتان را در شبکههای اجتماعی مانند تلگرام و یا اینستاگرام تبلیغ کنید.
- میتوانید در سایتهای پربازدیدی مانند یوتیوب محتوای خود را تبلیغ و معرفی کنید.
- از رپورتاژ آگهی استفاده کنید.
- با استفاده از ایمیل مارکتینگ و یا استفاده از پیامک، مخاطبان خود را به دیدن محتوا تشویق کنید.
- از فیلمهای تبلیغاتی کوتاه چند دقیقهای و یا پادکستهای تبلیغاتی استفاده کنید.
5- مرحله نگهداری و بروز رسانی محتوا (Content Maintenance)
این مرحله یکی از مراحل پایانی چرخه عمر محتوا باشد. به این صورت که محتوای شما همچنان مفید است اما برای حفظ آن نیاز به آپدیت کردن آن دارید. باید روی محتوای خود بر اساس الگوریتم جدید و کلمات کلیدی، تغییراتی را اعمال کرده و سپس آن را منتشر کنید. یک محتوای با کیفیت و خوب یک محتوای زنده است. محتوایی است که در هر زمان برای مخاطبان خود جذاب و مفید است. برای آن که محتوای شما نیز بتواند در این گروه از محتواهای با کیفیت قرار گیرد، باید همواره به دنبال به روز رسانی آن باشید. این روزها ابزارهای مختلفی برای سنجش عملکرد محتوا و سایت در اختیار شما قرار دارد که معروفترین و پرکاربردترین آنها گوگل آنالیتیکس است. با استفاده از این ابزار میتوانید اطلاعات بسیار مفیدی راجع به محتوای خود به دست آورید.
- میتوانید ببینید میزان بازدید از سایت و محتوای مورد نظرتان چقدر بوده است؟
- کاربران به طور میانگین چه زمانی در سایت شما بودهاند.
- آمار ارجاعات از سایتهای دیگر و شبکههای اجتماعی را ببینید.
- نرخ تبدیل داده را به دست آورید.
- تعداد صفحات بازدید شده را مشاهده کنید.
- با اطلاعات کاربران خود مانند سن، موقعیت جغرافیایی، جنسیت و غیره آشنا شوید.
- و….
با استفاده از این اطلاعات تحلیلی شما میتوانید همواره سایت و محتواهای خود را زنده و پویا نگه دارید.
6- مرحله حذف محتوا(Content Retirement)
آیا هر محتوایی ارزش آپدیت شدن را دارد؟ حذف و یا آرشیو کردن محتوا بیشتر برای محتواهایی که وابسته به زمان بوده و ماهیت خبری دارند اتفاق میافتد. گاهی محتوا از دست میرود و دیگر کارایی ندارد. برخی از محتواها، مختص زمان و حال و هوای خاصی هستند. از نمونهی بارز این محتواها، میتوانیم محتوای خبری را نام ببریم. اخبار روز به روز کهنه میشوند و از تب و تاب میافتند. این محتواهای خبری که مربوط به سال گذشته هستند را نمیتوان ویرایش کرد و باید حذف شوند. علاوه بر این، برخی محتواها هستند که در راستای استراتژی و اهداف کسب و کار شما تهیه نشدهاند و میتوان گفت هیچ فایدهای نه برای سایت و نه مخاطب شما دارند، بلکه حتی ممکن است رتبه سایت ما را نیز پایین بکشد. درواقع شما باید هر چند وقت یکبار خانه تکانی کنید و محتواهای به دردنخور را دور بیاندازید.
مهمترین مرحله از چرخه عمر محتوا چیست و چه تاثیری بر استراتژی محتوا دارد؟
مراحل ترویج و به روزرسانی محتوا از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. روز به روز رقبا قوی تر می شوند و محتواهای جدیدی رقیب محتواهای شما میشوند. تنها عاملی که میتواند محتوای شما را همچنان در چرخه رقابت نگه دارد، بهروز بودن محتوای شماست.همچنین محتوای شما باید نسبت به رقبا بهتر باشد تا به جایگاهی که لایق است، دست پیدا کند. شما باید با بررسی نتایج ابزارهای تحلیلی، متوجه شوید که روندی که در پیش گرفتهاید درست است یا نیاز به تغییر مسیر دارید؟ شاخصهای سئو محتوا را بررسی کنید. مشخص کنید که کدام محتوا کامنت، لایک و بازخورد بهتر و بیشتری گرفته است تا بتوانید در راهی که وارد شدهاید ثابت قدم باقی بمانید.
تکنیکهایی طلایی برای طولانی کردن چرخه عمر محتوا و به روز رسانی آن
1- محتوا را ویرایش کنید و اطلاعات آن را بهروز نمایید
برخی مواقع پیش میآید که یک محتوا موضوع خوبی دارد و با گذر زمان، آن موضوع کمرنگ نمیشود اما اطلاعات و دادههایی که در محتوا استفاده شدهاند، تاریخ مصرفشان میگذرد. مثلا یک محتوا مینویسید و بهترین ابزارهای سال ۹۹ را معرفی میکنید، اکنون که سال ۱۴۰۰ است، باید آن محتوا را ویرایش کنید و اطلاعات آن را بهروز نمایید.
2- به روز رسانی و تغییر کلمات کلیدی
در صورتی که محتوای شما یک مقاله خوب و با کیفیت باشد، قطعا در آن علاوه بر کلمه کلیدی اصلی، از کلمات کلیدی کمکی نیز استفاده شده است. شما برای به روز رسانی و افزایش چرخه عمر محتوا میتوانید از تکنیک تغییر کلمه کلیدی استفاده کنید. یعنی با توجه به نیازهای روز کاربران و جست و جوی کلمات کلیدی پر طرفدار، کلمه کلیدی محتوای خود را تغییر دهید.
3- اضافه کردن بخشهای جدید به محتوا
تکنیک دیگر برای افزایش چرخه عمر محتوا، اضافه کردن بخشهای جدید به محتوا است. اگر محتوای شما هنوز جذاب و کاربر پسند است اما مدتی است که بازدید از آن کمتر شده است. میتوانید با اضافه کردن بخشهای جدید به محتوا آن را به روز رسانی کرده و مجددا به صدر نتایج جست و جو برگردید.
4- استفاده از بک لینکهای داخلی و خارجی
روش دیگر برای به روز رسانی مقاله و افزایش چرخه عمر محتوا استفاده از لینک سازیهای داخلی و خارجی برای مقالات است. میتوانید بخشهای کوچکی به مقالات خود اضافه کرده و آنها را به محتواهای جدیدی که در سایت خود منتشر کردهاید لینک دهید. این کار هم بازدید از محتوای قدیمی و هم جدید را بالا میبرد. همچنین لینک سازی داخلی باعث میشود سایت شما بهتر رتبه بگیرد، خوب است اگر گاهی لینکهای داخلی جدیدی در محتواهای قدیمی خود قرار دهید، با اینکار خیلی سریع و بهتر رشد میکنید.
5- بهروزرسانی عنوان و توضیحات متا
در جهت بهبود CTR بسیار بسیار موثر است.
جمعبندی
مراقبت و نگهداری از محتوا به منابع و وقت زیادی نیاز دارد و ادامه این روند باعث میشود که کسب و کارها از بازاریابی محتوای خود بیشترین بهره را ببرند.داشتن یک استراتژی مناسب برای تصمیم گیری حذف و یا افزایش چرخه عمر محتوا میتواند تاثیر شگفت انگیزی بر سئو و موفقیت سایت شما داشته باشد. اگر دوست دارید بیشتر با این موارد آشنا شوید و به دنیا سئو علاقه دارید در دوره آموزشی کارآموزی سئو تجربه آموزش در کنار کارآموزی را خواهید داشت.
بدون دیدگاه