شما به هر طرف و هر چیز ساخته بشر نگاه کنید و کمی تامل کنید، درمیابید که همه آنها قبل از ساخته شدن توسط یک طراح ،طراحی شده اند.طراح های مختلفی وجود مانند طراح مد،طراح بازی،طراح گرافیک و… اما در این مقاله قصد داریم درباره یک طراح خاص که کمتر اسمشان را شنیده ایم صحبت کنیم.تخصصی که در هیچ دانشگاهی تدریس نمیشود و شما برای یاد گیری این رشته باید با بررسی منابع مختلف و متعدد، تلاش و تمرین، خود را بالا بکشید و یاد بگیرید. شغل طراحی رابط و تجربه کاربری یا UI-UX Designer شغلی است که در ادامه با آن بیشتر آشنا میشویم.
طراحی رابط کاربری چیست؟
درواقع رابط کاربری یا UI، چینش گرافیکی یک وبسایت یا اپلیکیشن را تعیین می کند. رابط کاربری حاوی متنهایی که کاربر مطالعه می کند، دکمههایی که کاربر روی آنها کلیک میکند، تصاویر، اسلایدرها، کادرهای ورود اطلاعات توسط کاربر، و تمامی عناصر دیگری است که کاربر با آنها در ارتباط است.چیدمان صفحه، ترانزیشنها، انیمیشنها و هر نوع عنصر بصری یا تعاملی دیگر که کاربران با آن در ارتباط اند در رابط کاربری، باید طراحی شود.طراح رابط کاربری کسی است که این عناصر و نحوهی چیدمان آنها در کنار یکدیگر برای ایجاد رابط کاربری یک وبسایت یا یک اپلیکیشن را طراحی کند.
طراح رابط کاربری در حقیقت طراح گرافیکی است که باید روی زیبایی ظاهر سایت کار کند.از رنگ هایی استفاده کند که برای مخاطب جذاب باشد یا فُنتی استفاده کند که برای مخاطب ما هنگام خواندن محتوای متنی دلپذیر باشد و از جذاب بودن رابط کاربری اطمینان حاصل کنند.
طراحی تجربه کاربری چیست؟
تجربه کاربری (UX) مخفف User Experience است که در واقع به اینکه که کاربران چگونه با آن وبسایت یا اپلیکیشن، تعامل برقرار میکنند اشاره می کند. تجربه کاربری الگوهای رفتاری، نگرشها و تعاملات کاربر درباره استفاده از یک محصول، سامانه یا سرویس خاص نیز دربر می گیرد.وظیفه طراح UX این است که با داشتن علم و مهارت های مختلف سایت یا اپلیکشین را جوری طراحی کند که کاربر هنگام استفاده از آن دچار سردرگمی نشود و کاربر بتواند راحت از آن استفاده کند. یک طراح UX باید به علومی نظیر مدیریت، بازاریابی و همچنین روانشناسی انسان نیز آگاهی داشته باشد. در کنار این موارد به نتیجه نهایی کار نیز اهمیت دهد و در مواردی از نگاه کاربر به سایت نگاه کند و با آن تعامل کند. ببیند سایتی که طراحی کرده آیا استاندارد های لازم و کافی را دارد و هنگام ورود به سایت دچار سردرگمی نمیشود؟
بازار کار طراح رابط کاربری(UI)
همه کسب و کارها در ابتدا اشتباهاتی مرتکب میشدند و اشتباهی که در گذشته خیلی از طراحان سایت ها مرتکب شدن بی توجهی به رابط کاربری و تجربه کاربری بود.طراحان سایت ها و اپلیکشین ها بیشتر سلیقه شخصی خود را در کار مد نظر قرار میدادند. اما اکنون اکثر نهاد ها،شرکت ها و… از اهمیت طراح رابط کاربری یا UI آگاه شده اند و به دنبال کسانی میگردند که در این کار تخصص دارند و تلاش جذب آنها هستند. طراح رابط کاربری باید کارهایی نظیر تولید محتواهای بصری برای شبکه های اجتماعی و تبلیغات دیجیتال انجام دهد.همچنین با تیم های طراحی محصول و پیاده سازی در تعامل و ارتباط باشد.و کارهایی نظیر کارهای گفته شده وظایفی است که یک طراح رابط کابری انجام میدهد.
بازار کار طراح تجربه کاربری(UX)
در دنیای امروز و پیشرفت تکنولوژی، رقابت کردن با دیگران کار سختی شده و دیگر گذشت آن زمان که سایتها به چند عدد محدود بودند و همه مجبور بودند نیازشان را با همانها برطرف کنند. امروز کیفیت در کار، حرف اول را در کسب و کار شما میزند باید بدانید که رقبای شما همواره در حال پیشرفت اند.
با توجه به این اتفاقات و تحولی که در این زمینه رخ داده است، به نظر میرسد مدیران در ایران هم به اهمیت ui و ux پی بردهاند و تقاضا برای جذب متخصص ux نسبت به گذشته رشد زیادی داشته است. البته بازار کار طراح ux هنوز هم با مشاغل مرتبط مثل برنامهنویسی قابل مقایسه نیست، اما انتظار میرود به مرور زمان شاهد درخواستهای بیشتری برای این کار باشیم.اگر میخواهید امار حدودی از بازار کاری طراحUX به دست بیارید پیشنهاد میکنیم در سایت های کاریابی نیازهای به این کسب و کار را بررسی کنید.
بسیاری از شرکتها در ایران، هر دو تخصص ui و ux را از شما میخواهند، اما هستند معدود شرکتهایی که اهمیت ui و ux را درک میکنند. که برای هر یک از این شاخهها، فرد متخصص خودش را جذب کنند. اغلب شرکتهای بزرگ و معتبر معمولا این دو مقوله UI و UX را در قالب کار تیمی جلو میبرند چون به این آگاه اند که یک نفر به تنهایی نمیتواند تمام نیازهای آنها را بر طرف کند. نکته ای دیگری که شما باید بدانید،اگر میخواهید در زمینه های UI و UX فعالیت کنید.باید با شاخه های دیگری هم آشنایی داشته باشید تا بتوانید در این مسیر موفق شوید.
طراحان UI و UX چگونه با یکدیگر کار میکنند؟
راجب این که یک طراح UI در رابطه با شکل ظاهری رابط کاربری و یک طراح تجربهی کاربری در رابطه با نحوهی عملکرد رابط کاربری، تصمیمگیری میکند صحبت کردیم. این دو کار، کاملا با هم دیگر مرتبط هستند و دو تیم طراحی UI و طراحی UX باید برای موفقیت پروژه با یکدیگر همکاری و تعامل داشته باشند.
یکی از دلایلی که طراح UX/UI را خیلی یک شغل در نظر میگیرند به دلیل این است که بیشتر کسانی که طراحی UX هستند طراحی UI را نیز بلند و بالعکس خیلی از کسانی که طراحی UI انجام میدهند به طراحی UX نیز مسلط اند.اینکه یک سازمان در استخدام طراح UI/UX چه تفکر و خواسته ای داشته باشد، مشخص میکند که تیمهای طراحی UI و طراحی UX یکی باشند یا خیر. معمولا در سازمانهای بزرگ که نیازمند کارهای حرفهایتر و تخصصیتری میباشند و البته، منابع بیشتری در اختیار دارند، تیمهای طراحی رابط کاربری و طراحی تجربهی کاربری، از هم دیگر مجزا هستند اما باهم در ارتباط اند.
جمع بندی
شرایط کنونی به سمتی رفته است که شما برای داشتن یک شغل مناسب، علاوه بر تحصیلات نیاز به داشتن یه حرفه دارید.کسانی که در ابتدای راه و دنبال کار هستند بارها به این سوال چی بلدی؟ برخواهند خورد. با توجه به افزایش وابستگی انسان به فناوری، وبسایتها و اپلیکیشنها، نیاز به طراح UI/UX برای طراحی رابط کاربری و تجربهی کاربری وبسایتها و اپلیکیشنها روز به روز در حال افزایش است.حال این راهم بگویم اگر میخواهد در این حوزه موفق بشید اولین گام این است که علایق خود را در این تخصص کشف کنید و مهارت های لازم و مورد نیاز ایبن تخصص را بدست آورید.
نظر بدهید