دومین پارامتر برای رسیدن به رضایت شغلی، استعداد میباشد. بعضی از فعالیتها هستند که شما اونها رو نسبت به میانگین جامعه بهتر انجام میدهید. سعی کنید این فعالیتها رو برای خودتون مشخص کنید. برای مثال اگر اکثر افراد در کار به خصوصی شما رو تحسین میکنند، احتمالاً استعداد شما در همون کار هست. مثلاً همه میگن سارا در مدیریت کردن تیم، خوب عمل میکنه یا….
تستهایی جهت استعدادیابی شما
شما می تونید از تستهای کلیفتون، گاردنر و اوکانر جهت یافتن استعدادهای خود استفاده کنید. به عنوان تمرین سعی کنید ۱۰ فعالیتی که فکر میکنید نسبت به میانگین جامعه بهتر انجام میدهید رو یادداشت کنید. در مقاله قبل در مورد پارامتر علاقه به طور کامل صحبت کردیم اکنون با شناخت علاقه و همچنین استعدادهای خود به لیست عاس(علاقه+استعداد) میرسیم که در این لیست فعالیتهایی نام برده شده است که علاقه و استعدادهای شما مشهود میباشد. این فعالیت ها احتمالاً همون مواردی هستند که شما باید برید به سراغ مصداقیابی!
کجای مسیر هستیم؟
طی چند مقاله اخیر به بررسی اهمیت طراحی زندگی، تغییر نگرش و خودشناسی پرداختیم اکنون با توجه به لیست عاس، موضوع مهم مصداقیابی رو بررسی میکنیم. در بحث مصداق یابی سعی میکنیم لیست عاس رو با شغل مورد نظر ارتباط دهیم که البته در این مسیر، مشکلات و موانعی وجود داره مثل خلاق نبودن و ضعف در ایدهپردازی، نشناختن شغل، ترس از ابهام مسیر های ناشناخته؛ فشار اجتماعی روی بعضی از شغل ها و…..
چرا خلاق نیستیم؟
اولین مانعی که در مسیر مصداق یابی سر راه ما قرار دارد، خلاق نبودن و ضعف در ایدهپردازی هست و مهمترین علت اون هم نظام آموزشی جامعه ما هست. نظام آموزشی جوری طراحی شده که اصلاً نیازی نبوده ما خلاق باشیم و صرفاً در قالب چرخدندههایی کارهای تکراری رو انجام میدادیم، اما در واقع این چرخدندههای ایجادشده قابل جایگزین هستند و حتماً باید این کار انجام بگیره تا مشکل جامعه حل بشه چون زندگی بشر ذاتا خلاقانه هست و به هیچ عنوان نباید کپی کنیم.
اهمیت تشخیص درست مسئله
در زمینه مصداق یابی ما باید بتونیم سوال درست بپرسیم و در دام جوابهای از پیش تعیینشده نیوفتیم. مثلاً به جای اینکه بگیم چطور پزشکی قبول بشم؟ بپرسیم چطور از شغلم راضی باشم. یا اینکه به جایی که بپرسیم چه طور در این شرکت پیشرفت کنم؟ بپرسیم چطور در ادامه روند زندگی رشد بهتری رو داشته باشم. وقتی مسئله رو درست تشخیص دادی ۵۰ درصد از مسیر رو پشت سر گذاشتی و احتمال اینکه به جواب درست برسی بالاتر هست.
ترس از ابهام مسیرهای ناشناخته
همه ما ذاتا از ابهام گریزان هستیم. توقع بیجایی هست اگر میخواهیم بدون ریسک، ابهام، ترس و … درآمد بالایی داشته باشیم. معمولاً آدمها حاضر هستند دکتر بیکار باشند اما با ابهام روبرو نشوند. ما حتماً باید با این ترس و ابهام مقابله کنیم. یکی از موثر ترین راه ها استفاده از تجربیات دیگران است که میتوانیم ابهام را کم کنیم. داستان ملانصرالدین گویای این واقعیت هست: ملانصرالدین کلیدش رو گم کرده بود و زیر نور چراغی به دنبال آن بود. یک نفر بهش میرسه و میگه کلیدت رو گم کردی؟ ملانصرالدین میگه آره اصلاً پیداش نمیکنم. اون فرد ازش میپرسه کلیدت رو کجا گم کردی؟ ملانصرالدین جواب میده دم در خونه! اون فرد ازش میپرسه خوب پس چرا اینجا داری دنبالش میگردی؟ ملا بهش جواب میده چون اونجا تاریک بود ولی اینجا روشنه برای همین!!!! پس ما صرفاً نباید راهی رو که روشنه انتخاب کنیم شاید کلید ما در جای دیگری باشد.
از لیست عاس تا مصداقهای شغلی
تمرین ۱) تصور کنید در دنیایی زندگی میکنیم که هیچ محدودیتی برای رسیدن به شغلها وجود نداره و یا هیچگونه فشار مالی یا قضاوتی از طرف دوستان حس نمیشه. با این فرضیات ۲۰ عنوان شغلی که در زندگی اطرافیان شما وجود نداره رو یادداشت کنید، کافیه که از این شغل ها بیزار نباشید. لازم نیست که عاشق اون شغل باشی. زیر هر کدوم از شغلها فعالیت اصلی اونها رو بنویس. پنج شغلی که فعالیت اصلی اونها بیشترین نزدیکی به فعالیتهای لیست عاس(علاقه+استعداد) شما داره رو انتخاب کنید. با تحقیق بیشتر برای این پنج شغل، سه فعالیت دیگه رو لیست کنید با نگاه ضدعاس دو شغل دیگه رو هم حذف کنید تا به یک لیست سه موردی برسید. برای مثال به شکل زیر توجه کنید.
تمرین ۲) ۲۰ عنوان شغلی رو از سایت کاریابی پیدا کنید و مراحل تمرین 1 رو پیادهسازی کنید.
تمرین ۳) ۲۰ عنوان شغلی رو از بازار کار نزدیک محله خودتون انتخاب کرده و مراحل تمرین یک را پیادهسازی کنید.
هم اکنون شما لیستی خواهید داشت که 9 شغل در آن یادداشت شده است. پس از اینکه با لیست عاس به ۹ عنوان شغلی رسیدید با ارزیابی ایدهها میتونیم بگیم کدوم شغل مناسب ما است و فیلتر نهایی رو اعمال کنیم. در مورد ارزیابی ایدهها در مقاله بعدی به صورت کامل صحبت خواهیم کرد. امیدوارم که این مقاله برای شما مفید واقع شود.
بدون دیدگاه