چگونه در تصمیم گیری قاطع و موفق باشیم؟
آیا معمولاً در مقابل تصمیمات بزرگ، ناتوان هستید و بی وقفه بین گزینه ها برای انتخاب، مردد مانده اید؟ یا شاید مرتباً با تصور تصمیماتی که گرفته اید خود را قضاوت می کنید.
تصمیم گیری فرآیند انتخاب با شناسایی تصمیم، جمع آوری اطلاعات و ارزیابی قطعنامه های جایگزین است. تصمیم گیری فرایندی است که نقش مهمی در زندگی روزمره ما دارد. برخی تصمیمات چندان مهم نیستند در حالی که تصمیمات مهم دیگر، اگر با دقت انجام شوند، می توانند مسیر زندگی ما را تغییر دهند.
توانایی تصمیم گیری موثر، یک نیاز اساسی برای موفقیت شغلی و خوشبختی شخصی افراد است. یک تصمیم موثر تنها چیزی است که وضعیت امور را آنطور که ما انتظار داریم به وجود می آورد و باعث تغییراتی شگفت آور اما خوشایند در زندگی ما شود. در مقابل آن، تصمیمات بی اثر، اثر کم یا اشتباهی به وجود می آورد.
تصمیم گیری های موثر در همه زمینه های زندگی مانند انتخاب شغل، ازدواج یا آموزش و پرورش فرزندان بسیار تاثیر گذار است، اما ما اغلب زمان نسبتاً کمی را صرف بررسی چگونگی انجام این کار می کنیم و در واقع زمان کمی برای انجام آن داریم.
ارزش تصمیم گیری قاطع برای استارتاپ ها و کارآفرینان می تواند بسیار مهم باشد. کسانی که در پیشبرد موفقیت خود در مرحله اول پیش می روند، وقتی شرایط محصول و بازار با هم مطابقت داشته باشند، می توانند به مبارزه خود ادامه دهند.
انواع تصمیم گیری ها
انواع مختلفی از تصمیمات وجود دارد که می توان هنگام تصمیم گیری از آن ها استفاده کرد. به طور کلی تصمیمات را می توان با توجه به دامنه، برنامه، وضعیت اطلاعاتی و هدف طبقه بندی کرد.
تصمیم گیری، انتخابی است که بین دو یا چند گزینه موجود انجام می شود و فرایندی است که در آن شما بهترین گزینه را برای انجام آن انتخاب می کنید.
1- تصمیمات گروهی
تصمیماتی است که در آن اعضای یک گروه تصمیم را توسعه می دهند و با پشتیبانی از آن موافقت می کنند و منافع آن گروه را در اولویت قرار می دهند. گروه می تواند به صورت حرفه ای به عنوان یک قطعنامه قابل قبول تعریف شود، حتی اگر آن گزینه “مورد علاقه” هر فرد نباشد، از آن پشتیبانی می کند.
تصمیمات با توافق، تأثیرات اجتماعی، اقتصادی، حقوقی، زیست محیطی و سیاسی چنین تصمیماتی را در بر می گیرد. دموکراسی و رأی دادن نمونه های رایج تصمیمات با توافق است.
2- تصمیم گیری با فرآیندهای گسترده
به طور کلی این تصمیماتی است در هنگام انتخاب فرد برای یک سرمایه گذاری عمده گرفته می شود. معمولاً روند تصمیم گیری گسترده است، زیرا فرد به دنبال حداکثر منافع است. در این نوع تصمیمات خطرات نیز وجود دارد، بنابراین فرد باید آنها را در نظر بگیرد. نمونه هایی از این تصمیم می تواند خرید خانه، مهاجرت به کشور دیگر یا سرمایه گذاری در مشاغل خاص باشد.
3- تصمیمات برنامه ریزی شده
تصمیمات برنامه ریزی شده تصمیماتی هستند که مربوط به مسائل یا مشکلاتی از نوع تکراری یا روتین هستند، به طوری که معمولاً روشهای خاصی برای رسیدگی به آنها انجام می شود.
در زندگی روزمره، این تصمیمات ممکن است شامل نوشیدن قهوه صبح، یا مسواک زدن بعد از ناهار باشد یا در محیط کاری تصمیمات از این نوع ممکن است جنبه هایی از قبیل خرید مواد اولیه، تأمین کالا برای کارمندان و سایر تنظیمات باشد.
4- تصمیمات شخصی
تصمیمات شخصی به تصمیماتی اطلاق می شود که مستقیماً به همان شخصی که تصمیم می گیرد مربوط می شود. به طور کلی، تأثیر این تصمیمات مستقیماً بر زندگی شخصی فرد تأثیر می گذارد. یک تصمیم شخصی باید توسط خود شخص گرفته شود، زیرا نمی تواند به افراد دیگر واگذار شود. انتخاب درباره درمان های احتمالی پزشکی در یک بیماری نمونه خوبی از این تصمیمات است.
5- تصمیم گیری با فرآیندهای محدود
این تصمیمات شامل سرمایه گذاری های اسمی و نه چندان زیاد است. این تصمیمات شایستگی چندانی برای اتخاذ وقت ندارند، زیرا فرد در این زمینه دارای تجربه است. در حال حاضر، تصمیمات با فرآیندهای محدود اغلب ارتباط نزدیکی با رسانه های اجتماعی دارند، زیرا افراد می توانند در مورد عناصر بیشتر بدانند، این امر به تصمیم گیری کمک می کند. نمونه هایی از این تصمیمات می تواند خرید کیف با مارک جدید باشد که تبلیغات آن در تلویزیون دیده شده یا تماشای فیلم پس از بازبینی در صفحه وب باشد.
6- تصمیمات برنامه ریزی نشده
تصمیمات برنامه ریزی نشده غالباً تصمیماتی هستند که درموقعیت های منحصر به فرد اتفاق می افتد، بنابراین دارای ساختار خاصی نیستند. آنها تمایل به پیچیدگی بیشتری دارند، زیرا هیچ موقعیت قدیمی وجود ندارد که بتواند برای آنها سناریویی اعمال کرد. کارخانه ای که در تمام طول عمر مفید خود آرد ذرت تولید کرده است دیگر ذرت را از تأمین کنندگان معمول خود دریافت نمی کند. مدیریت این کارخانه باید تصمیم بگیرد که چگونه با این سناریوی جدید روبرو شود.
7- تصمیمات عملیاتی
در یک شرکت یا سازمان، تصمیمات عملیاتی کمتر از سایر تصمیمات قابل توجه است. آنها مربوط به کارهای روزمره شرکت هستند. تصمیمات عملیاتی با در نظر گرفتن سیاستهایی که توسط سازمان تصمیم گرفته شده است، اتخاذ می شوند.
تصمیمات عملیاتی توسط مدیران سطح پایین و متوسط گرفته می شود، زیرا در این تصمیمات، نظارت نیز دخیل است. به عنوان مثال، اگر تصمیم گرفته شود که به کارمندان یک شرکت پاداش تعلق گیرد، دقیقاً مبلغی که به هر کارمند پرداخت می شود یک تصمیم عملیاتی است.
8- تصمیمات سازمانی
این نوع تصمیمات شامل فردی با شخصیت رسمی است که تصمیم می گیرد. این تصمیمات را می توان در یک سازمان تفویض کرد. نمونه ای از این تصمیمات ممکن است تصمیمات گرفته شده توسط رئیس جمهور یک کشور باشد.
بسیاری از اوقات این تصمیمات می تواند بر عملکرد یک سازمان یا کشور تأثیر بگذارد. به عنوان مثال اگر رئیس جمهور یک کشور موقعیت خود را ترک کند، بر سازمان سیاسی آن کشور تأثیر می گذارد.
9- تصمیمات همراه با ریسک
در این نوع تصمیمات معمولاً این احتمال وجود دارد که نتیجه بسیار جدی یا فاجعه بار باشد. آنچه تصمیمات با ریسک را از سایر تصمیمات متمایز می کند، امکان وجود یک یا چند نتیجه نامطلوب است که باید در نظر گرفته شود. برخی از نمونه های شرایط تصمیم گیری همراه با خطر، تغییر مسیر در بزرگراه، آنچه می توان برای کاهش خطر ابتلا به سرطان در روز انجام داد، به تعویق انداختن یک کار بدون تأثیر بر پروژه نهایی، از جمله موارد دیگر.
چند راهکار برای تصمیم گیری عاقلانه
تصمیم گیری مهارتی است که می توانید با تمرین یاد بگیرید و بهتر از قبل آن را انجام دهید. مانند هر مهارت دیگری، دانستن اینکه چگونه در تصمیم گیری ها قاطع باشیم برای برخی از افراد به طور طبیعی بیشتر از دیگران است. در ادامه راهکارهایی وجود دارد که با انجام آن ها می توان عاقلانه تصمیم گیری کرد.
1- بر ترس خود غلبه کنید.
اغلب اوقات افراد می خواهند تصمیمات قاطع تر بگیرند، ولی ترس از نتایج آن مانع این کار شده است. هر تصمیمی، هرچند کوچک، می تواند منجر به تفاوت چشمگیری در زندگی ما و افرادی که به آنها اهمیت می دهیم شود. این ترس از تغییر، میتواند مخرب باشد و درصورتیکه نیاز به قاطعیت بیشتری داشته باشید، شما را در تصمیم گیری ناتوان می کند.
چگونه می توانید این الگوی منفی را از بین ببرید و از خود دور کنید؟ به جای ترس از آن، در برابر تغییر انعطاف پذیر باشید. تصدیق کنید که زندگی همیشه در حال تغییر است و با تصمیم گیری، حتی وقتی نسبت به آن اطمینان ندارید، کنترل زندگی خود را در دست بگیرید.
2- دست از تجزیه و تحلیل زیاد بردارید.
هیچ کس در همه موارد کاملاً مطمئن نیست. کسانی که یاد گرفته اند چگونه یک فرد قاطع باشند به اندازه شما مطمئن یا عصبی هستند ولی تمایل به انتخاب دارند. ممکن است تصمیمی که می گیرند اشتباه باشد اما آنها معمولاً به سرعت یاد می گیرند که از یک تصمیم اشتباه درس بگیرند. یک تصمیم ضعیف بهتر از آن است که هیچ تصمیمی نگیرید و در مسیر زندگی بی حرکت باشید، شاید با این تصمیم هیچ چیز بهتر نشود ولی مطمئناً با نشستن و کاری انجام ندادن، امور را بهبود نمی بخشید.
رهبران واقعی دارای توانایی تصمیم گیری هستند، حتی وقتی از درست بودن آن اطمینان ندارند. اگر میخواهید در محل کار، زندگی یا هرجای دیگری هدایت و رهبری را برعهده بگیرید، باید آماده باشید تا تصمیمات سرنوشت ساز بگیرید حتی زمانی که نمی دانید راه درست چیست. بنابراین بیش از حد فکر نکنید و شروع به تمرین قاطعیت کنید!
3- یک مربی پیدا کنید تا به شما نشان دهد چگونه قاطعانه تر باشید.
چیزی که می تواند به ما کمک کند تا از تجزیه و تحلیل بیش از حد دست برداریم و برای تصمیم گیری احساس آمادگی کنیم جمع آوری اطلاعات است. از پرسیدن سوال و جستجوی نظرات مختلف خجالت نکشید، هرچه اطلاعات بیشتری داشته باشید، از آمادگی بیشتری برای همه نتایج برخوردار خواهید بود.
بهترین رهبران به دنبال پیشرفت مداوم و بی پایان در مهارتها، از جمله مهارت های تصمیم گیری هستند. یک مربی همیشه به شما برای پاسخگویی به سوالات، گرفتن تمام اطلاعات و تجربیات جمع آوری شده و شکل دادن آنها به مهارتهای ارزشمند، که بتوانید در آینده استفاده کنید کمک می کند. یافتن مربی برای کسانی که می خواهند بیاموزند که چگونه قاطع تر باشند، ضروری است.
4- نتایج را تجسم کنید.
از تجسم، اغلب در تعیین و دستیابی به اهداف استفاده می شود. هنگامی که یاد می گیرید چگونه قاطع تر شوید می توانید از همان مفاهیم استفاده کنید. از هر گزینه ای که دارید استفاده کنید و تصور کنید با انتخاب آنها چه اتفاقی می افتد. فقط به نتایج منفی فکر نکنید به نتایج مثبت و همچنین نتایج خنثی نیز فکر کنید. برای هر گزینه یک لیست ذهنی “موافقان و مخالفان” تهیه کنید. این استراتژی نه تنها به شما در تصمیم گیری نهایی کمک می کند، بلکه ذهن شما را برای تصمیم گیری سریعتر در آینده آماده می کند.
5- تصمیمات کوچکتر بگیرید.
تنها راه برای دانستن اینکه شما به طور مداوم به سمت زندگی مورد نظر خود پیشرفت می کنید، استفاده از قدرت تصمیم گیری است. وقتی می خواهید این مهارت را تقویت کنید، متعهد می شوید که یاد بگیرید چگونه قاطع تر باشید. وقتی تصمیم بزرگی می گیرید، به خودتان محدودیت زمانی بدهید. اغلب اوقات، انگیزه های اولیه ما بهترین انگیزه ها هستند و ما اغلب می دانیم که پس از تنها پنج تا 10 دقیقه میخواهیم چه کار کنیم.
با این حال، اگر احساس می کنید تصمیم بزرگی است، توقف نکنید. و آن تصمیم را به تصمیمات کوچکتر تبدیل کنید. حتی می توانید یک درخت تصمیم ایجاد کنید که شما را از هر مرحله عبور دهد، گزینه های کوچکتر را در نظر بگیرید و تسلیم ترس نشوید. فکر کردن در مورد یک تصمیم بزرگ به عنوان یک سری تصمیمات کوچک، فشار را از بین می برد و سبب می شود بتوانید عاقلانه انتخاب کنید.
6- سعی نکنید کامل باشید.
همه ما عبارت “انجام شده بهتر از کامل است” را شنیده ایم. این امر به ویژه برای تصمیم گیری می تواند صادق باشد. افراد موفق در هر زمینه باید بر نحوه تصمیم گیری هر روز تسلط داشته باشند. آنها موانع مشابه شما را دارند با این حال، آنها یاد گرفته اند که از دستیابی به کمال جلوگیری کنند گاهی اوقات، “به اندازه کافی خوب” کامل است، فقط روشی دیگر است که ترس از انتخاب را در ما کنترل می کند.
به جای تمرکز روی کمال، از خود بپرسید که چگونه این تصمیم با دید بزرگی که نسبت به خود دارید ارتباط دارد. کدام گزینه شما را به آن هدف نزدیک می کند؟ اگر همه چیز طبق برنامه پیش نرود، آیا می توانید عواقب آن را بپذیرید؟
7- یک هدف جسورانه تعیین کنید.
اکنون که ترس خود را شناختید و راهکارهایی برای غلبه بر آن دارید، با تعیین هدفی جسورانه آماده حرکت به جلو باشید. به چیزی فکر کنید که همیشه می خواستید برای خودتان بدست آورید. این احتمال وجود دارد که ترس مانع شما شود ولی با قاطعیت و برای رسیدن به موفقیت، جسورانه به جلو حرکت کنید و آن را ماموریت خود قرار دهید.
شاید شما می خواهید فروش خود را دو برابر کنید، اما در برابر تعیین هدف مقاومت کرده اید زیرا این کار غیرممکن به نظر می رسد. اکنون که ترس را رها کرده اید، آزادانه می توانید تشخیص دهید که فقط به ابزار مناسب برای این کار نیاز دارید. شاید این به معنای استخدام مدیر بازاریابی جدید یا بررسی مجدد استراتژی فعلی شما باشد.
سخن بزرگان درمورد تصمیم گیری
آنتونی رابینز: “در لحظات تصمیم گیری است که سرنوشت تو شکل می گیرد.”
آنتونی رابینز: “ارزشها، نیروهایی هستند که در پیش روی ما قرار دارند و ما را به گرفتن تصمیم هایی وا می دارند که جهت و هدف نهایی زندگی ما را روشن می سازند.”
آنتونی رابینز: “هرگاه گرفتن تصمیم مهمی را دشوار یافتید بدانید که علتش تنها یک چیز است و آن اینکه تصور روشنی از ارزشهای خود ندارید.”
آدولف هیتلر: “وقتی عقل از بین رفت، آخرین تصمیم متعلق به کسی است که اراده ای محکم داشته باشد و بهترین اسلحه دفاعی انسان در حملات شدید می باشد.”
ناپلئون بناپارت: “کسانی که بیش از اندازه فکر می کنند، تهی از اراده و تصمیم اند.”
ویلیام جیمز: “وقتی که تصمیمی گرفته شد و بدون معطلی به مرحله اجرا درآمد، به طور کلی نگرانی و استرس نسبت به نتیجه و سرانجام کار از بین می رود.”
یوهان ولفگانگ فون گوته: “گرفتن تصمیم، اراده می خواهد و اجرای تصمیم، قدرت؛ اراده و قدرت دو بال نیکبختی هستند و بدون بال نباید پرید.”
آبراهام لینکلن: “به یاد داشته باش که برای موفقیت، بیش از هر چیز به اراده و تصمیم نیاز داری.”
نتیجه گیری
توانایی قاطع بودن و تصمیم گیری، با اطمینان از ویژگی های شخصیتی یا هدیه ژنتیکی نیست. این یک مهارت است که می توانید کسب کنید و بهترین راه برای ساختن آن ترک عادت هایی است که در آن دخالت می کنند.
مانند هر هدف دیگری که روی آن کار می کنید، بخشی از پیشرفت، به معنای تعیین انتظارات واقع بینانه است. اولین تصمیم برای تصمیم گیری در مورد قاطع بودن، یک قدم محکم است. کشف چگونگی قاطع تر کردن، زندگی را تغییر می دهد. شما این هفت راهکار را در زندگی خود به کار ببرید، و ببینید در توانایی تصمیم گیری شما در حرفه، روابط و سایر موارد تأثیر مثبتی دارد.
همانطور که در یکی از این راهکارها بیان کردیم مربی با دانش بالا و پاسخگو به سوالات می تواند به ما در گرفتن تصمیمات قاطع تر کمک کند. طرح کارمان با داشتن مربیانی متخصص برای پاسخگویی به سوالات شما در زمینه های مختلف این امکان را فراهم می کند که تصمیمات قاطع تری برای رسیدن به اهداف و موفقیت های زندگی خود انتخاب کنید .
بدون دیدگاه