دلایل موفقیت شرکت کوکاکولا : از نوشیدنی ساده تا برند جهانی

شرکت کوکاکولا یکی از موفق‌ترین برندهای جهانی است که تاریخچه‌ای سرشار از نوآوری، خلاقیت و تبلیغات مؤثر دارد. در این مقاله، به بررسی دلایل راز موفقیت شرکت کوکاکولا می‌پردازیم تا به شما نشان دهیم چگونه یک ایده کوچک توانست به یکی از نمادهای تجاری دنیا تبدیل شود.

تاریخچه کوتاهی از کوکاکولا

کوکاکولا در سال ۱۸۸۶ توسط جان برتمون، یک داروساز آمریکایی در آتلانتا، اختراع شد. این نوشیدنی که طعم خاصی داشت، ابتدا با قیمت پنج سنت در داروخانه‌ها فروخته می‌شد. فرانک رابینسون، که در طراحی برند نقش مهمی داشت، نام “کوکاکولا” را پیشنهاد داد و لوگوی معروف آن را با دست‌خط خود طراحی کرد. این لوگو هنوز هم یکی از شناخته‌شده‌ترین نمادهای تجاری در دنیاست.

1- تبدیل کردن نوآوری به یک فرصت تجاری

دو سال بعد از خلق این شرکت، آساکندلر یک بازرگانی که شم تجاری خیلی بالایی داشت، فرمول این نوشیدنی خاص را به قیمت 2300 دلار خریداری کرد. آساکندلر اولین رئیس شرکت کوکا کولا بود که این اختراع را به یک تجارت تبدیل کرد. آساکندلر به تبلیغات اعتقاد زیادی داشت و به همین دلیل یک سری کوپن ویژه تست کردن رایگان بین مردم پخش کرد. در دوران ریاست ایشان وسایلی مثل تقویم،ساعت،لیوان ،گلدان و … با لوگوی کوکا کولا در داروخانه ها بفروش رسید. در واقع مردم همه جا لوگوی کوکا کولا را میدیدند و کنجکاوی آنها برانگیخته میشد.

2- تنوع بخشی در محصولات و توجه کردن به نیازهای جدید مشتریان

کوکا کولا بعد از 75 سال تصمیم گرفت تحولی عظیم در طعمهای نوشیدنی خود ایجاد کند و آنها را افزایش دهد. این شرکت به تولید کردن و عرضه نوشیدنی هایی مثل فانتا پرتغالی و یا اسپرایت لیمویی پرداخت. تبلیغات در این شرکت به حدی هوشمندانه و فراگیر بود که تمام آمریکایی ها در عرض 24 ساعت از تولید این محصول باخبر شدند.

تعداد نفراتی که از محصولات جدید شرکت کوکا کولا باخبر شده بودند از تعداد افرادی که از قدم برداشتن نیل آرمسترانگ بر روی ماه خبر داشتند، خیلی بیشتر بود و این یکی از دلایل کارآمدی و تاثیر گذار بودن سیاست های تبلیغاتی و بازاریابی در این شرکت بوده است. کوکا کولا اولین شرکتی بود که مجوز تولید نوشیدنی به طور بسته بندی را در کشور پهناوری مثل چین کسب کرد.

3- صداقت داشتن و ریسک پذیری در تولید محصول

در طی سالها، تغییراتی در فرمول تولید کوکا کولا ایجاد شد که ابتدا مردم مقاومت کردند و در مواردی هم دیده شد که باعث کاهش میزان فروش شده است و میدان را برای رقبایی مثل پپسی باز کرد ولی مدیران با اینکه بعضی مواقع به صورت مقطعی عقب نشینی کردند ولی در سالهای بعد نشان دادند که این عقب نشینی ها بعدها باعث موفقیتهای بیشتر شرکت شد.

در یک برهه ی تاریخی در شرکت کوکا کولا علاوه بر تولید محصولات جدید برای اینکه مشتریان قدیمی را از دست ندهند تا مدتها اقدام به تولید این نوشیدنی با فرمول قدیمی کردند و نام این محصول را کوکا کولا کلاسیک گذاشتند. به مرور زمان و با رفع عصبانیت موقتی مردم که فکر میکردن به میراث ملی آنها توهین شده است، تولید نوشابه با فرمول قدیمی برای همیشه متوقف شد. در طی سالها کوکا کولا ثابت کرده است که به طرز منفعلانه در انتظار تغییر نخواهد ماند و خود تغییر را ایجاد خواهد کرد.

4- نوآوری در بطری

در سال 1894یک تاجر پیشنهاد داد که کوکا کولا را داخل بطری های ویژه به فروش برساند،کندلر که نمیدانست آینده کوکا کولا بستگی به این ایده ناب دارد، به این پیشنهاد خلاقانه توجهی نکرد و بعد از آن دو وکیل مجوز فروش کوکاکولا را در بطریها گرفتند و هر بطری را به مبلغ یک دلار فروختند. بالاخره بعد از سالها، کوکا کولا به اهمیت فروش نوشیدنی هایش در بطری پی برد و بطریهای زیبایی را طراحی کرد. لوگوی این شرکت طوری بر روی بطری های شیشه ای حک شده است که در تاریکی نیز قابل مشاهده است.

5- تاثیر گذاری میرثا وودراف

رابرت وودراف یکی از تأثیرگذارترین شخصیت‌ها در تاریخ کوکاکولا است. او که در سال ۱۹۲۳ مدیریت شرکت را برعهده گرفت، با نبوغ بازاریابی خود برند کوکاکولا را به سطح جهانی رساند. یکی از اقدامات هوشمندانه او، حضور در المپیک ۱۹۲۸ آمستردام بود که باعث معرفی بیشتر برند در جهان شد. همچنین، بسته‌بندی‌های شش‌تایی برای راحتی مشتریان از ایده‌های نوآورانه وودراف بود.

6- حضور و شهرت جهانی کوکا کولا

راز موفقیت کوکا کولا و محصولاتش طوری در جهان پیچیده که کلمه ی کوکا کولا بعد از واژه ی اوکی به دومین واژه شناخته شده انگلیسی در جهان تبدیل شده است. در حال حاضر متوسط فروش این برند جهانی روزانه چیزی حدود 1.9 میلیارد نوشابه در روز است.

حقایقی جالب در شرکت کوکا کولا که تا الان شاید نمیدانستید

♦ این نوشیدنی خاص و پرطرفدار فقط در دو کشور کره شمالی و کوبا فروخته نمیشود.

♦ تعداد نوشیدنی هایی که توسط این شرکت تولید میشود به اندازه ای زیاد است که اگر بخواهید همه ی آنها را امتحان کنید باید این کار را هر روز به مدت 9 سال ادامه دهید.

♦ اگر تمام قطره های تولید شده در شرکت کوکا کولا را در بطریهای کوچک 8 اونسی که حدودا 227 گرم میشود بریزیم و آنها را پشت سرهم قرار دهیم میتوانیم بیشتر از 2 هزار بار به ماه سفر کنیم و برگردیم.

♦ همانطور که گفتیم این برند اعتقاد دارد بعد از کلمه ی اوکی عنوان دومین کلمه ی پرطرفدار در دنیاست.

♦ کشور مکزیک بیشترین مصرف کننده از این برند هستند و هر مکزیکی به طور متوسط سالانه 745 نوشابه کوکا کولا میخورد.

♦ بابانوئل هایی که الان با این قیافه میشناسیم در سال 1920 به لطف تبلیغات کوکا کولا به معروفیت رسیدند.

♦ کوکا کولا اولین نوشابه ای بود که در سال 1985 به فضا رفت.

♦ 94 درصد از مردم دنیا، لوگوی معروف سفید و قرمز این برند را میشناسند و به طور متوسط هر شخص هر چهار روز یکبار، کوکاکولا مصرف میکند.

بیشتر بخوانید:(مالک کارخانه کوکا کولا ایران کیست؟)

عوامل کلیدی موفقیت کوکاکولا

موفقیت کوکاکولا را می‌توان به عوامل زیر نسبت داد:

  • نوآوری مداوم: از طراحی بطری‌های خاص گرفته تا معرفی طعم‌های جدید.
  • تمرکز بر تبلیغات: استفاده از رسانه‌ها و کمپین‌های هوشمندانه.
  • تعهد به کیفیت: ارائه محصولاتی با کیفیت ثابت و قابل اعتماد.
  • صداقت در بازاریابی: ایجاد اعتماد در بین مشتریان.
  • ریسک‌پذیری: آزمایش ایده‌های جدید حتی با خطر عدم موفقیت.

کلام آخر

اکثر برندهایی که در سطح جهان به معروفیت رسیدند و به موفقیت های بین المللی دست پیدا کردند، در ابتدا از ایده های کوچک و خلاقانه شروع بکار کردند و در ادامه کار با تبلیغات و سیاست گذاری های درست به سوددهی و رشد کلان رسیده اند.

در شرکت کوکا کولا با توجه به مشکلاتی که در طول سالیان سال با آن مواجه بودند، میتوان به علاقه داشتن و توجه به فرهنگ مردم کشورهای مختلف،تمرکز کردن بر سودآورترین خطوط تولید،ثبات در کیفیت،مشتری مداربودن،خلاقیت و بازاریابی تخصصی داشتن ،منابع مالی غنی،ریسک پذیر بودن،صداقت و … را از عوامل موفقیت شرکت کوکا کولا دانست. و کلام آخر اینکه صبرداشتن یکی از مهمترین عوامل موفقیت در این شرکت است. (هر وقت خواستید در کسب و کار جا بزنید به این فکر کنید که کوکا کولا سال اول فقط 25 بطری فروخت.)

حائریمشاهده نوشته ها

Avatar for حائری

موسس کارمان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *